Letartóztatták a kanadai kamionos „szabadság konvoj” egyik vezetőjét

Tamara Lich-nek korábban már befagyasztották a bankszámláit, amire vészhelyzeti törvény által lett felhatalmazva a kanadai rendőrség – írja a Fox News. 

A CBC News riportere, David Cochrane egy tweetben írta: „A konvoj szervezőjét, Tamara Lichet csütörtök este letartóztatta az ottawai rendőrség, és ő is őrizetben marad. Mind ő, mind Chris Barber ellen várhatóan büntetőjogi vádat emelnek a források szerint”.”

Lich volt aki elindította azt a GoFundMe-fiókot, amely milliókat gyűjtött a konvoj tüntetésében résztvevőknek, majd később leállították, a közösségi médiában szerdán megosztott könnyes klipben azt mondta, hogy számított a letartóztatásra. Megköszönve azoknak, akik mellette álltak, Lich azt mondta, hogy „készen áll” és „nem fél”.

„Elég jó esély van rá – nos, szerintem most már elkerülhetetlen -, de valószínűleg holnap elmegyek valahova, ahol napi háromszor kapok négyszögletes ételt. És ez így van rendjén” – mondta Lich a videóban.

Batya Ungar-Sargon on Twitter: „Canada is now officially arresting dissidents. A country that considers itself a democracy arresting people for the crime of organizing a mass grassroots nonviolent protest should horrify each and every one of you. Surely we can all agree on that, whatever side of this you’re on. https://t.co/35kVMdkxZ8 / Twitter”

Canada is now officially arresting dissidents. A country that considers itself a democracy arresting people for the crime of organizing a mass grassroots nonviolent protest should horrify each and every one of you. Surely we can all agree on that, whatever side of this you’re on. https://t.co/35kVMdkxZ8

Chris Barbert, a Freedom Convoy tüntetés másik fő szervezőjét csütörtökön szintén letartóztatták Ottawában.

Barber, aki a konvoj egyik vezetője, a CBC szerint várhatóan büntetőjogi vádakkal néz szembe. Korábban egy sajtóközleményben azt mondta, hogy a politikusok elutasították a „komoly párbeszédet”.

A letartóztatásra azt követően került sor, hogy Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn hivatkozott a vészhelyzeti törvényre, amely felhatalmazza a kormányt a tüntetések felszámolására a járművek elvontatásával, és még ennél is közvetlenebb intézkedésekkel, például a személyes bankszámlák befagyasztásával.

„Ezek a blokádok illegálisak, és ha még mindig részt vesznek, akkor most van itt az ideje, hogy hazamenjenek” – mondta Trudeau. „Ez a kanadaiak biztonságának megőrzéséről, az emberek munkahelyeinek védelméről és az intézményeinkbe vetett hit helyreállításáról szól”.

Trudeau és David Lametti kanadai főállamügyész azt mondta, hogy a lépés ideiglenes, és földrajzilag, valamint kiterjedésében is korlátozott lesz, és azt is közölték, hogy a kanadai hadsereg nem fog beavatkozni.

Frontális ütközés — Justin Trudeau és a kamionos konvoj

Vajon hogyan reagál Trudeau kemény fellépésre a politikai iránt általában közömbös és nyugalomhoz szokott kanadai társadalom? Hajdú Tímea összefoglalója.