Josh Hammer: Virágzó zsidó élet van Budapesten

Josh Hammer, az amerikai Newsweek véleményrovatának szerkesztője Budapesten járt, és az itt tapasztalt élményeiről írt beszámolót a lapban.

„Bár Magyarország egy távoli föld, amely szerény méretű területtel és lakossággal rendelkezik, mégis az elmúlt fél évtizedben méretét meghazudtoló szerepet játszott az amerikai tudatban. Néhány nap után nem nehéz megérteni miért. Magyarország, Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz vezetésével egy élőben lejátszódó kísérlet a nemzeti konzervatív kormányzásra”

– írja Hammer.

A szerző szerint számtalan tanulság rejlik itt az amerikai konzervatívok számára.

„A nyugati média általában hisztérikus stílusban úgy ábrázolja Orbánt, mint aki autoriter, bújtatott-fasiszta vagy gengszter” – azonban Hammer szerint ez hamis kép.

Az újságíró kiemeli, hogy részt vett egy megbeszélésen több más külföldi intellektuellel, akik beszélgetést folytattak Orbán Viktorral.

„Az Orbán-korszak Magyarországa elutasítja a liberális semlegesség illúzióját, felismerve, ahogy ez a rovat korábban megfogalmazta, hogy „az értéksemleges liberális rend egy egyirányú kulturális rátétet jelent” a baloldaliság és a progresszivizmus felé.

Amint azt az euroszkeptikus Magyarország és más hasonlóan gondolkodó közép- és kelet-európai nemzetek, például Lengyelország, túlságosan is jól megtanulták, nem lehet védekezően az „élni és élni hagyni” stílusú toleranciára hivatkozni az Európai Unió berlini és brüsszeli liberális főurai előtt. Az olyan tradicionalista nemzetek, mint Magyarország és Lengyelország, csak úgy tudnak visszavágni az EU-nak a jóról, az igazról és a szépről alkotott progresszív, globalista elképzeléseivel szemben, ha saját konzervatív, nacionalista elképzeléseik formájában pozitív ellenpontot kínálnak a jóról, az igazról és a szépről”

– állítja Josh Hammer.

A szerző szerint mindez a gyakorlatban úgy mutatkozik meg, hogy Magyarország határozottan a zsidó-keresztény álláspontot képviseli a család kérdésében. Megjegyzi, hogy ez nem jelenti azt, hogy például Budapesten ne létezni LMBT szubkultúra, de a kormányzat határozottan a hagyományos család modellt támogatja.

„Az itteni nacionalizmus, nyílt kereszténység és Soros-szidás kombinációja, gyakran arra vezeti a nyugati sajtót, hogy antiszemitának bélyegezzék Orbánt és a Fideszt. Semmi nem állhatna ennyire messze a valóságtól. Benjamin Netanjahu, korábbi izraeli miniszterelnök, Orbánt tartotta legnagyobb európai szövetségesének. Magyarország rutinszerűen támogatja Izraelt az ENSZ-ben, és a különböző határkonfliktusaiban a Hamász és a Hezbollah ellen”

– szögezi le a szerző.

„Budapesten virágzó zsidó élet van (legalábbis a puszta poszt-háborús szinthez képest). Egy fél napot töltöttem a különböző zsinagógákban, meglátogattam az egykori gettó helyét, és ettem egy kiváló kóser étteremben, ahol nagyon finom volt a gulyás. Az észak-és nyugat-európai országokkal szemben, amelyek ellentétes véleménnyel vannak a muszlim migrációval kapcsolatban, a magyaroroszági zsidóság biztonságban élhet”

– írja Hammer.

Az újságíró pozitív benyomásai mellett leszögezi, hogy természetesen a poszt-szovjet térségre jellemzően Magyarországnak is vannak problémai a korrupcióval. Szerinte a konzervatívok elsősorban nem intézkedések, hanem elvek terén tanulhatnak Magyarországtól.

A teljes írást itt olvashatja el.

Borítókép: Unsplash

A nyitott határok szégyenteljes tragédiája

Az Egyesült Államok déli határa jelenleg is nyitva áll a bevándorlók előtt. Kísérő nélküli gyerekek, egyedülálló férfiak és családok egyaránt tömegével érkeznek Mexikó felől.