A csernobili lezárt zónához közel építettek pontonhidat az orosz csapatok

Az állandó aggodalmak közepette, hogy a Kreml hamarosan újabb katonai támadást indíthat Ukrajnában, a legújabb műholdfelvételeken egy pontonhidat lehet látni a fehéroroszországi Pripjat folyó egy stratégiai fontosságú szakaszán – írja a The Drive.

Az ideiglenes híd a megjelenése, még ha csak rövid ideig is, figyelemre méltó és szokatlan, mivel a folyónak ez a szakasza kevesebb mint két és fél mérföldre északra van az ukrán határtól, és a fehéroroszországi Polesie állami radioökológiai rezervátumon belül található. A területet súlyosan szennyezte a radioaktív szennyeződés az 1986-os csernobili atomkatasztrófa következtében.

A Planet Labs műholdfelvételei, amelyeken a híd látható, tegnap jelentek meg először a közösségi médiában. A vállalat által a Pripjat folyó ezen területéről rendelkezésre álló képek áttekintése azt mutatja, hogy a hidat valamikor 2022. február 14. és 15. között emelték. Egy másik, február 13-án készült felvétel azt mutatja, hogy már korábban is végeztek munkálatokat, hogy a folyó mindkét oldalán megtisztítsák a területeket a híd számára.

Amelia Smith on Twitter: „Recent Planet imagery of the Pripyat river in Belarus near the RU-UA border shows a new bridge having been constructed earlier today. https://t.co/JFRxhEUW0j pic.twitter.com/cMTpMGrkHP / Twitter”

Recent Planet imagery of the Pripyat river in Belarus near the RU-UA border shows a new bridge having been constructed earlier today. https://t.co/JFRxhEUW0j pic.twitter.com/cMTpMGrkHP

Ezt megelőzően a folyó ezen szakaszáról készült legfrissebb, január 8-án készült, felhőtakaró által nem teljesen eltakart felvételen semmilyen jel nem utal a híd építésének előkészületeire, ami arra utal, hogy mindez nemrég kezdődött. Mindezen képek felbontása túl kicsi ahhoz, hogy pontosan meg lehessen állapítani, milyen típusú hídról van szó. Azonban egy másik kereskedelmi szolgáltató, a Maxar nagy felbontású felvételei, amelyek ma jelentek meg az interneten, azt mutatják, hogy ez egy PMP sorozatú pontonhíd.

Christopher Miller on Twitter: „New @Maxar satellite images from the past 48 hours continue to show heightened military activity in Belarus, Crimea, and western Russia. Pics below are from Feb. 15 and show a new pontoon bridge over the Prypyat River in Belarus. pic.twitter.com/8GCvBMtG4y / Twitter”

New @Maxar satellite images from the past 48 hours continue to show heightened military activity in Belarus, Crimea, and western Russia. Pics below are from Feb. 15 and show a new pontoon bridge over the Prypyat River in Belarus. pic.twitter.com/8GCvBMtG4y

A hídépítő egységeknek a telepítése része az oroszok Ukrajna határai közelében és a szomszédos Fehéroroszországban tavaly ősszel megkezdett masszív katonai felvonulásnak.

Az orosz és a fehérorosz hatóságok továbbra is kitartanak amellett, hogy mindez csak gyakorlatozásra szolgál, de az amerikai kormány és szövetségesei többször rámutattak, hogy ezek a gyakorlatok ideális fedezékül szolgálnának egy új, nagyszabású katonai behatolás előkészítéséhez Ukrajnába.

Oroszország a héten arról számolt be, hogy megkezdte a hadgyakorlaton részt vevő csapatai egy részének kivonását az Ukrajnával szomszédos területekről.

Kijev szerint erre nincs bizonyíték, az Egyesült Államok pedig azt közölte, hogy gyanúja szerint Moszkva valójában hétezer katonával akár még meg is növelte erői létszámát a térségben.

Oroszország és Ukrajna alacsony intenzitású konfliktust vív a kelet-ukrajnai Donbász régiójában azóta, hogy a Kreml által támogatott proxyk 2014-ben névlegesen függetlenné kiáltották ki a két ottani szakadár köztársaságot.

Moszkva kész biztonsági garanciaigényei érdekében katonai erővel fellépni

Oroszország kilátásba helyezte, hogy kénytelen lesz reagálni, akár katonai-technikai lépéseket tenni, ha az Egyesült Államok elutasítja legfontosabb biztonsági garanciaigényeit.