Hatalmas epret találtak Izraelben, Guiness-rekorder lehet

Egy Izraelben termesztett, 289 grammos óriás eperről megerősítették, hogy súlyával új Guinness-világrekordot állított fel — értesült a Times of Israel.

A zamatos gyümölcsöt az Ariel család által működtetett Strawberries in the Field ültetvényen fedezték fel Kadima-Zoran mezőgazdasági településen, Izrael központi körzetében.

A közlemény szerint a termés 18 centiméter hosszú, négy centiméter vastag és 34 centiméteres kerületű volt.

Az eper az Ilan fajtából származik, amelyet eredetileg Nir Dai tenyésztett ki az izraeli mezőgazdasági kutatásó központban, és amely arról ismert, hogy nagy bogyókat termel.

Maga Dai is jelen volt az eper mérlegelésénél, és elmondta, hogy idén a hideg időjárás miatt későn kezdődött az eper szezonja, ami lehetővé tette, hogy a több bogyó egyetlen nagy gyümölccsé nőjön össze.

„A szamóca a virágzástól számítva több mint 45 napig lassan fejlődött, ez eredményezte a nagy méretét a teljes érési szakaszban”

– mondta.

Az Ariel család – egy apa és négy fia – idén négy túlméretes epret termesztett, de csak az egyik verte meg a korábbi 250 grammos rekordtartót, amelyet a japán Fukuokában mértek meg 2015. január 28-án – áll a közleményben.

A Ynet hírportálnak hétfőn nyilatkozva az Ariel testvérek elmondták, hogy pénteken fedezték fel a rekorddöntőt. Elmondásuk szerint ez volt a legnagyobb, amire emlékeztek az epertermesztés megkezdése óta eltelt több mint négy évtized alatt.

Megnézték a Guinness Rekordok Könyvét, és megállapították, hogy versenyre kelhetnek a legnagyobb eper címért.

Szombat este bejelentették az igényt a Guinness honlapján, másnap pedig közjegyzőt hívtak, hogy tanúja legyen a hivatalos mérlegelésnek, mielőtt a gyümölcs elkezdett volna romlani és veszíteni a méretéből.

A testvérek a mérlegelésről egy rövid videoklipet is készítettek, amelyben az epret egy iPhone XR-hez hasonlították, amely alig feleakkora súlyú.

„Elképesztő érzés” – mondta Yedid Ariel a Ynetnek. „Rengeteg dicséretet kapunk a közösségtől, mindenki éljenez. Ez a helyi büszkeség.”

Ariel nem árulta el, hogy mi lesz a díjnyertes gyümölccsel, vagy ha megkóstolták, milyen íze volt.

Rekordhosszú bárheszt sütöttek az ausztrál zsidók

Egy sydney-i kóser pékség Guiness rekordot döntött a 10 méteres ünnepi finomság előállításával.