A zsidó szépség, aki még Hitlert is megbabonázta

“Ez valamiféle genetikai tévedés kell legyen, mert egy ilyen tehetséges színésznő nem lehet zsidó”, mondta Hitler Gaál Franciskáról – írja a Kibic.

Gaál Franciska 1903 februárjában született Budapesten. Az eredeti vezetékneve Silberspitz volt, de később egykori tanára, Gál Gyula javaslatára megváltoztatta. A színészet annyira fontos lett neki, hogy a Színiakadémia felvételijén idősebbnek hazudta magát.

Molnár Ferenc is felfigyelt rá, a színészi játéka rabul ejtette az írót. 1921 őszén neki ajánlotta az Ibolya c. darab főszerepét. Ezután sorban jöttek a nagy szerepek, neves színházak állandó társulati tagja volt, sőt a Vígszínházban tíz éven keresztül játszhatott például Fedák Sári oldalán és címszerepekben is.

Harminc évesen filmsztár lett, és meghódította a német és a nemzetközi filmpiacot is.

Úgy tűnt, hogy a karrierje felfelé ível Berlinben, de a nácik hatalomra jutásával fordult a kocka, és kiutasították Németországból.

Gaál Franciska.

Véletlen-e vagy sem, de végül Moszkvában lett hatalmas sztár.

Érdekesség, hogy zsidó származása ellenére Hitler rajongója volt Gaál Franciskának:

„ez valamiféle genetikai tévedés kell legyen, mert egy ilyen tehetséges színésznő nem lehet zsidó” – mondta a legendák szerint Hitler.

A cikk folytatása itt olvasható.

Aki a nyilasok és a kommunisták elől is bújtatott embereket: Bajor Gizi

A németek bevonulása után Bajor Gizi nem állt színpadra, hanem hozzálátott zsidó rokonainak és barátainak a menekítéséhez.