Politico: Újabb köröket kell majd megfutnia az EU-nak, ha Magyarországtól pénzt akar elvonni

Szerdán megkapja az EU azt a bírósági rendeletet, ami szükséges a finanszírozások csökkentéséhez a demokratikus normák megsértése miatt – írja az oldalon Bayer Lili, aki szerint ez mégis kevés lesz a szigorítások bevezetéséhez.

Az Európai Bíróság február 16-án hirdet ítéletet a jogállamisági perben, aminek célkeresztjében jelenleg elsősorban Magyarország és Lengyelország áll. Az európai döntéshozók demokratikus normák megsértésére hivatkozva vonnának meg pénzt a két országtól, így a szerdai bírósági ítélet döntő lépést jelenthet az ügyben.

„Ez mégsem jelenti azt, hogy Brüsszel azonnal lecsap”

– konstatálja Bayer Lili a Politico oldalán megjelent cikkében.

Hazánk ellen elsősorban a korrupciót, míg Lengyelországgal szemben főként a bírói függetlenséget illető aggályok miatt indítottak eljárást.

Ahogy a szerző írja, az EU éveken át próbált súlyt adni demokráciát féltő hangjának a kontinensen, míg végül úgy döntöttek, hogy fő eszközként a tagállamok pénztárcájába nyúlnának. Az ehhez szükséges mechanizmust 2020-ban fogadták el, de az első alkalmazásához mindeddig az Európai Bíróság döntésére kellett várniuk.

„Ám a nagyon várt ítélet egyszerűen egy másik politikai harcot robbanthat ki”

– írja Bayer, aki Orbán Viktor szavait idézve emlékeztet, hogy mindkét ország igyekezett a közelmúltban nyilvánosan megkérdőjelezni az Európai Bíróság intézményének jogkörét és szerepét.

„Az EU évek óta tartó küzdelme a jogállamiság felügyeletéért csak még nagyobb összecsapássá fajulhat az EU teljes jogrendje körül”

– véli a Politico szerzője, aki szerint most az Európai Tanácson is sok múlik.

A közeljövőt illetően pedig egy EU-s diplomata szavait idézi, aki szerint

amennyiben a Tanács jóváhagyja a finanszírozások csökkentését, Magyarország és Lengyelország „nagy valószínűséggel” ismét bírósághoz fordul, hogy megpróbálja elhalasztani a döntést.

MTI/EPA/Pool/AFP/John Thys

Telegraph: Az Unió képmutatásához semmi sem fogható

Brüsszel szereti kioktatni Magyarországot és Lengyelországot, de szemet huny a németországi és franciaországi visszaélések felett – írja a neves brit lap szerzője.