Brit védelmi miniszter Ukrajnáról: München szaga van a levegőben

Ben Wallace brit védelmi miniszter az Ukrajna elleni orosz invázió megakadályozására irányuló nyugati erőfeszítéseket a náci Németországgal kötött 1938-as sikertelen megállapodáshoz hasonlította.

Wallace a Sunday Timesnak azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „bármikor” Ukrajnába küldheti tömegesen a csapatait, és arra is tett utalást, hogy egyes nyugati országok nem elég keményen lépnek fel Moszkvával szemben – írja a The Times of Israel.

„Lehet, hogy Putyin csak leállítja a tankjait, és mindannyian hazamegyünk, de a nyugatiak közül néhányan München szagát érzik a levegőben”

– mondta Wallace.

Az 1938-as müncheni megállapodás a náci Németországnak Csehszlovákia egy részét adta át, és ezzel próbálta megakadályozni a nagyobb európai konfliktus kialakulását.

A nyugati vezetők ide-oda ingáznak Moszkvába annak reményében, hogy rávehetik Putyint csapatai leállítására.

„Az aggasztó az, hogy a hatalmas mennyiségű fokozott diplomáciai tevékenység ellenére a [orosz] hadsereg felvonulása folytatódott. Nem szünetel, hanem folytatódik”

– mondta Wallace.

Wallace konzervatív képviselőtársát, Brandon Lewist a müncheni összehasonlításról kérdezték a vasárnap reggel a brit televízióban. Lewis szerint nem a nácikkal való asszociáció a lényeg.

„Wallace a második világháborút megelőző diplomáciai kísérletek és a mostani diplomáciai kísérleteket hasonlította össze”

– mondta Lewis a Sky Newsnak.

A jégmezők lovagja és az orosz világrend

Az orosz döntéshozók számára “racionális” döntések egy teljesen másfajta stratégiai kultúrából nőnek ki: a végtelen síkság kultúrájából. Robert C. Castel elemzése.