Pegazus: vizsgálóbizottságot állít fel az Európai Parlament

Vizsgálóbizottság, meghallgatás, parlamenti vita – felgyorsultak az események a Pegasus-botrány körül, az Európai Parlament a kémszoftverek szabályozását szeretné elérni – írja a hvg.hu

Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel az Európai Parlamentben. Az erről szóló döntésről Jeroen Lenaers, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának szóvivője számolt be. Mindez nem váratlan, bár meglehetősen gyorsan megszületett az elhatározás.

Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) egy héttel ezelőtt foglalkozott a témával egy meghallgatása keretein belül, ahol többek között Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró, a Direkt36 munkatársa, maga is a megfigyelés áldozata és a botrány kirobbantó nemzetközi újságíró-csapat magyar tagja mondta el tapasztalatait. Az ott elhangzott alapján több EP-képviselőben is megfogalmazódott, hogy a parlamentnek külön vizsgálóbizottságot kellene felállítania a kémszoftver európai felhasználásával kapcsolatban.

A Pegasus-ügy előkerült egy másik testület előtt is, a külföldi befolyásolási kísérleteket tanulmányozó bizottság jelentésében elítélte, hogy állami szervek tömegesen és jogellenesen használták a Pegasus megfigyelőszoftvert újságírók, emberi jogi aktivisták és politikusok ellen.

Egyúttal azt mondják, hogy a jogszabályi keret megerősítésével gyorsan meg kell oldani a Pegasushoz hasonló kémszoftverek problémáját, hogy az ilyen szoftverek terjesztőit, felhasználóit és a szoftverrel visszaélő személyeket felelősségre lehessen vonni.

Az Európai Néppárt ezen túlmenően csütörtökön délelőttre egy meghallgatást szervezett, amelyen felszólal többek között a megfigyelési ügyet kirobbantó Forbidden Stories két vezetője mellett Szabó Máté, a Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója is.

A Pegasus-ügyről szó lesz az EP jövő heti plenáris ülésén is.

A hvg.hu eredeti teljes cikke itt olvasható.

Tömegesen figyelhettek meg embereket Izraelben, köztük Netanjahu fiát is

Herzog államelnök, Jakov Sabtaj rendőrfőkapitány, és számos politikus és miniszter – a közbizalom visszaszerzése érdekében – állami vizsgálóbizottság életre hívását követelte.