Fehér Ház: Döntési ponthoz érkeztek az iráni atomtárgyalások

A Reuters által idézett újságíróknak nyilatkozva Jen Psaki, a Fehér Háza sajtófőnöke arra figyelmeztetett, hogy nem lehet visszatérni az iráni nukleáris megállapodáshoz, ha a következő hetekben nem születik megállapodás.

„Látható közelségben van egy olyan megállapodás, amely minden fél alapvető aggályait kezeli, de ha nem sikerül megállapodni a következő hetekben, Irán előrelépése a nukleáris fejlesztésben lehetetlenné teszik a 2015-ös atomalkuhoz való visszatérést” – fogalmazott Psaki.

A megjegyzések egy nappal azután hangzottak el, hogy Bécsben újraindultak a tárgyalások az Iránnal a nukleáris programjáról szóló megállapodás felélesztéséről. A tárgyalások – amelyeken Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, Irán, Oroszország és közvetve az Egyesült Államok is részt vesz – a múlt hónap végén szüneteltek, hogy a diplomaták visszatérjenek fővárosaikba, és további utasításokat kapjanak.

A keddi újrakezdésre azt követően került sor, hogy a felek az elmúlt hetekben előrelépésre hivatkoztak a 2015-ös megállapodás felújítására irányuló törekvésekben.

Irán fokozatosan csökkentette a világhatalmakkal kötött 2015-ös atomalku betartását, válaszul arra, hogy Donald Trump volt amerikai elnök 2018 májusában kilépett a megállapodásból.

A tárgyalásokban részt vevő három európai ország tárgyalói a közelmúltban azt mondták, hogy a megbeszélések a végső szakaszukhoz érkeztek, és most már politikai hozzájárulásra van szükség. Hétfőn az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy lehetséges ugyan a megállapodás Iránnal annak atomprogramjáról, de nagyon fogy az idő.

Vasárnap Irán legfőbb biztonsági tisztségviselője azt mondta, hogy Washington és Teherán eddig nem tudott „egyensúlyt” teremteni a bécsi tárgyalások során tett vállalásaiban.

„A bécsi tárgyalásokon elért korlátozott előrelépés ellenére még messze vagyunk attól, hogy a felek kötelezettségvállalásaiban a szükséges egyensúlyt elérjük” – közölte Twitter-bejegyzésében Ali Shamkhani, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkára.

Forrás: Arutz7

Robert C. Castel: Az erényes kapituláció

Lapunk szerzője Facebook-bejegyzésben osztotta meg gondolatait a Bécsben jelenleg zajló iráni atomtárgyalásokról.