Költöztetik Breiviket, a neonáci norvég tömeggyilkost

Másik börtönbe helyezik át Anders Behring Breiviket, a neonáci norvég tömeggyilkost – ismertette kedden a skandináv állam büntetésvégrehajtási hatósága, a Kriminalomsorgen.

Breivik a Skienben található Telemark fegyintézetből a Ringerike településen működő börtönbe kerül, amely mindössze tíz kilométerre fekszik Utoya szigetétől, ahol a férfi 2011 július 22-én a baloldali Munkáspárt ifjúsági táborában hatvankilenc embert – többségükben fiatalokat – mészárolt le. Oslo kormányzati negyedében pedig gépkocsiba rejtett pokolgéppel nyolc embert gyilkolt meg.

Ringerike nagyjából 40 kilométerre északnyugatra található Oslótól a Tyrifjorden – Norvégia ötödik legnagyobb tava – partján.

A norvég hatóságok a régóta fontolgatott áthelyezést főleg azzal indokolták, hogy Breivik 2013 óta magánzárkában van a magas biztonsági fokozatú Telemark fegyintézetben, így „környezetváltoztatásra” van szüksége.

A 42 éves Breivik a kiszabható legsúlyosabb – 21 évig tartó – börtönbüntetését tölti, amely korlátlanul meghosszabbítható, ha továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Az ítélet részét képezik ugyanakkor az is, hogy időnként át kell helyezni őt különböző fegyintézetekbe.

Az egyik norvég bíróság egyébként február elsején utasította el a tömeggyilkos feltételes szabadon bocsátási kérelmét. Breivik a meghallgatáson ismételten a fogva tartása körülményeire panaszkodott. Áthelyezése pontos dátumát biztonsági okokból nem tették közzé. Ugyanakkor hírügynökségek megjegyezték, hogy a ringerikei börtönben, amely szintén rendelkezik magas biztonsági fokozatú részleggel, Breivik hasonló körülményekkel lesz kénytelen szembesülni.

Börtönben marad Breivik, a neonáci norvég tömeggyilkos

A bíróságnak „nincs kétsége afelől, hogy (Breivik) ma is képes másokat veszélyeztető, újabb súlyos bűncselekményeket elkövetni”.