Új könyv mutatja be Románia szerepvállalását a holokausztban

A holokauszt történetének egyik kevésbé ismert epizódját eleveníti fel Maksim Goldenshteyn 2021 decemberében megjelent könyve. A 33 éves seattle-i születésű újságíró a So They Remember: A Jewish Family’s Story of Surviving the Holocaust in Soviet Ukraine (Hogy emlékezzenek: Egy zsidó család története, aki túlélte szovjet-ukrajnai holokausztot) című kötetében a Hitler legmegbízhatóbb kelet-európai szövetségese, Románia által megszállt dél-ukrajnai Transznisztriában elkövetett népirtásról emlékezik meg — olvasható a Tett és Védelem Alapítvány cikkében.

A családi visszaemlékezéseken és történeti kutatásokon alapuló kiadvány megszületéséhez a szerző nagyszüleinek személyes tapasztalatai is jelentős mértékben hozzájárultak – olvasható az AP bukaresti tudósítójának könyvismertetőjében.

Az egyik történet szerint Goldenshteyn nagymamája négyéves kislányként osont ki a gettóból, hogy visszaszerezze kedvenc babáit, amelyeket a családja kilakoltatásakor hagytak hátra. Tudta, hogy világos haja és kék szeme miatt helyi ukrán lánynak nézhetik.

A román katonai ellenőrzés alá került Dnyeszteren túli területen mintegy 150 koncentrációs tábor és gettó működött.  A román közigazgatás alatt lévő területekről 120 ezer zsidó vált a népirtás áldozatává. Az Elie Wiesel Nemzetközi Bizottság a holokauszt tanulmányozásáért nevű szervezet 2004-es jelentése szerint, Transznisztriát, Bukovinát és Besszarábiát is beleszámítva a román hatóságok közvetlenül felelősek voltak 280-380 ezer zsidó és 12 ezer roma haláláért.

Maksim Goldenshteyn családja 1992-ben költözött az Egyesült Államokba az egykori Szovjetunióból. Gyerekkorában ugyan hallott töredékes információkat családja múltjáról, de azokat soha nem kapcsolta össze az emberiség történetének egyik legsötétebb fejezetével. Tíz évvel ezelőtt az édesanyja elmesélte neki a történetüket, ami sokkolóan hatott rá. Így kezdődött az az évtizedes kutatómunka, amely a holokauszt egyik mellőzött fejezetét vizsgálja – idézi fel a szerző.

Kiindulópontja a 2015-ben elhunyt nagyapjával, Motl Bravermannal készített interjú volt.

„A Pechera haláltáborban sínylődött nagyapám bizonyos fokú távolságtartással beszélt a kamaszként átélt tapasztalatokról, mintha valaki más élményeit mesélte volna el. A későbbiekben elmondta, hogy a táborban ért hatásokat sosem tudta kiverni a fejéből”

– írja.

Románia holokausztban játszott szerepének romániai és nemzetközi tudatosítása számos kívánnivalót hagy maga után.

„Nem hiszem, hogy sokan tisztában vannak azzal, hogy Románia Németország legfőbb szövetségese volt keleten”

– mondta Goldenshteyn, hozzátéve, hogy a kommunista diktatúra évtizedei szinte teljesen kitörölték a holokauszt emlékezetét. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot. A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. 2004-től október 9-ét a romániai holokauszt napjává nyilvánította az akkori román kormány.

A cikk folytatása itt olvasható.

Kelemen Hunor: „Meg kell küzdenünk a felejtéssel”

A holokauszt nemzetközi emléknapja és az 1941-es bukaresti pogrom évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a román főváros nagyzsinagógájában.