Egy brit humorista a roma holokauszttal viccelődött

Jimmy Carr brit humorista a kritikák kereszttüzébe került egy, a romákat célzó holokauszt-vicc miatt, amelyet a Netflix új, His Dark Material című műsorában mondott.

A műsor először karácsony napján került adásba, de a konkrét, a holokausztra utaló klip széles körben csak azután kapott figyelmet, hogy péntek délután többen elkezdték megosztani a közösségi médiában – számolt be a The Guardian.

„Amikor az emberek a holokausztról beszélnek, akkor arról a tragédiáról és borzalomról beszélnek, hogy 6 millió zsidó életet oltott ki a náci háborús gépezet”

– mondta Carr a nevető közönségnek.

„De soha nem említik azt a több ezer cigányt, akiket a nácik megöltek. Soha senki nem akar erről beszélni, mert soha senki nem akar a pozitívumokról beszélni”

– folytatta Carr.

Mikey Walsh on Twitter: „I don’t know what I should be more gutted or disgusted by here.. the kind of Racism that us GRT people are forced to live with every day.. that’s it’s still absolutely ok to demonise us & our demise as a joke…or the reactions of whooping & cheering from the audience.. pic.twitter.com/nZnJslasX2 / Twitter”

I don’t know what I should be more gutted or disgusted by here.. the kind of Racism that us GRT people are forced to live with every day.. that’s it’s still absolutely ok to demonise us & our demise as a joke…or the reactions of whooping & cheering from the audience..

Több brit csoport, köztük a Holocaust Memorial Day Trust és a Hope Not Hate is reagált Carr „poénjára”, elítélve őt, amiért viccelődött a romák és szintik üldözésével, akiket a nácik a zsidókkal együtt a teljes kiirtásra szántak.

Történészek becslései szerint a holokauszt során a nácik 220 000-500 000 romát és szintit öltek meg, ami nagyjából az akkori lélekszámuk 50%-át jelentette.

„Odavittek bennünket, ahol égették a halottakat” – A roma holokauszt emlékezete

Az európai romák ezen a napon emlékeznek a holokausztban meggyilkolt áldozatokra, vagy ahogy ők nevezik: a Pharrajimosra.