Megmenekül Fejér megye utolsó eredeti zsinagógája

A napokban lett hivatalos: több mint 60 év után végre olyanok kezébe került a sárbogárdi zsinagóga, akiknek fontos a zsidó örökség, és hagyományőrzés céljából szeretnék felújítani a különleges épületet.

Ismereteink szerint Fejér megye utolsó, valamilyen formában még ma is álló, az eredeti építés szerkezeti elemeit őrző zsinagógája Sárbogárdon van – írja a Bennem Élő Eredet cikke.

Ezt attól a Cseh Viktortól tudjuk, akinél többet ma csak nagyon kevesen tudhatnak a magyar zsidóság vidéki múltjáról. Alapító csapattársunk évtizedes kutatómunkája után tavaly megjelent vaskos kötete számunkra kellőképpen meggyőző erejű.

De a tényt, hogy egy valóban különleges épületről van szó, mások is megerősítették nekünk. Így Lakk Norbert, aki könyvet írt Sárbogárd zsidó történetéről, valamint Stern Pál is, aki gyakorlatilag “mindenes” múltkutatóként hosszú évek óta követi figyelemmel a település zsidó vonatkozású történéseit.

Mint azt tőle a minap megtudtuk, ezen a héten álltak először nyilvánosság elé azzal a ténnyel, hogy a sárbogárdi zsinagóga több mint fél évszázad után végre olyanok kezébe került, akiknek feltett szándéka az épület és a helyi zsidó örökség megóvása.

A teljes riportot a Bennem Élő Eredet oldalán olvashatják.

Borítókép: Alpern Bernadett

A zsidóság-kutatás “új mérföldköve” lett Cseh Viktor könyve

A Magyar Tudományos Akadémián tartották hétfő este a Zsidó Örökség – Vidéki zsidó hitközségek Magyarországon című könyv díszbemutatóját.