Putyinnak üzent Izrael a szíriai légitámadásokkal?

Jeruzsálem jelezte, hogy nem fogja engedni, hogy Irán beássa magát az északi határ mentén, tette ezt annak ellenére, hogy Damaszkusz Moszkva felé kifejezte csalódottságát a területén elkövetett ismételt, Izraelhez köthető támadások miatt – olvasható a Ynetnews oldalán. 

Hétfőn két Iránnal kapcsolatos biztonsági incidens történt  – kezdi a cikk.

Először Damaszkusz külvárosában történt támadás, amelyet Izraelnek tulajdonítottak, amely az Irán által támogatott Hezbollah raktárait vette célba.

Ezt követte egy ballisztikus rakéta, amelyet az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók lőttek ki Abu-Dzabira az izraeli elnök, Issac Herzog látogatása idején. Bár a rakétát a húszi harcosok indították, egyértelműen iráni támadás volt az Öböl menti ország ellen – írja a Ynetnews.

A Damaszkusz elleni hétfő hajnali csapás alig több mint egy héttel az orosz és a szíriai légierő közös átrepülése után történt Izrael Golán-fennsíki határa mentén, amivel egyesek szerint a Kreml elégedetlenségét jelezte Izrael szíriai kalandjaival kapcsolatban.

Az orosz vadászgépek valamint szíriai MiG-23-asok és 29-esek vettek részt a gyakorlaton, amelyet orosz védelmi tisztviselők a rutinszerűvé váló gyakorlat elsőjeként jellemeztek.

A cikk leírja, hogy az izraeli védelmi vezetés magasabb rangú vezetői gyorsan felvették a kapcsolatot orosz kollégáikkal, és aggodalmuknak adtak hangot, hogy Moszkva politikájának változása a régióban akadályozná Izrael erőfeszítéseit, hogy megakadályozza, hogy Irán teret nyerjen a zsidó állam északi határa mentén.

Jeruzsálem attól tart, hogy Irán a Szíriával közös határ mentén állomásoztatná a megbízottjait, és ezzel a libanoni Hezbollah fenyegetésének előőrsévé válna a terület.

Izrael kihasználva a kedvezőtlen időjárás okozta szünetet, úgy döntött, hogy csak röviddel a csapás előtt tájékoztatja Moszkvát szándékairól – számolt be a cikk, ahogyan azt az országok közötti együttműködési megállapodások előírják.

Maga a csapás Izrael részéről Moszkvának küldött üzenetnek tekinthető, miszerint az Irán elleni hadjárat szíriai területen folytatódik – írja Ynetnews.

A Hezbollah szócsöve, az Al Akhbar napilap múlt szerdán arról számolt be, hogy Moszkva megváltoztatja szíriai politikáját, és katonai tanácsadókat fog kiküldeni a szíriai Latakia kikötőjének őrzésére, amely az elmúlt hónapokban több izraeli csapás célpontja volt.  A lap forrásokra hivatkozva közölte, hogy a szíriai rezsim és szövetségesei, köztük elsősorban Irán, kifejezték Moszkvának nemtetszésüket az ismételt izraeli akciók miatt, és figyelmeztették, hogy hamarosan kénytelenek lesznek reagálni, hacsak maguk az oroszok nem avatkoznak be.

Borítókép:  EPA/ATEF SAFADI