A katari külügyminiszter kizárja a kapcsolatok normalizálását Izraellel

Tamim bin Hamad Al Thani katari sejk washingtoni látogatása során az Axiosnak nyilatkozva elmondta, hogy országa korábban fenntartott kapcsolatot Izraellel, „amikor még volt kilátás a békére” a palesztinai arabokkal, de országa a 2008-2009-es gázai háború után „elvesztette a reményt”.

Hozzátette, hogy Katar folytatja „munkakapcsolatát” a palesztin nép megsegítésére, de nehéz elképzelni, hogy csatlakozzon az Ábrahámi Megállapodáshoz „a kétállami megoldás melletti valódi elkötelezettség hiányában”.

Katar az elmúlt években folyamatos vitában állt Izraellel a Gázának nyújtott segélyek miatt. Az öböl menti ország az elmúlt években több százmillió dollárt biztosított az övezetben az áramszolgáltatásra, új utak és kórházak építésére, a Hamásznak a köztisztviselők fizetésének fedezésére és a szegény családok havi segélyének biztosítására.

Izrael jóváhagyta a katari pénzek átutalását, ám gyakran éles kritikával illette, mivel a Hamász továbbra is rendszeresen rakétákat lő a dél-izraeli városokra.

A Gázai övezet katari megbízottja, Mohammad Al-Emadi néhány évvel ezelőtt egy interjúban elismerte, hogy a gázai helyzet javítása érdekében szükség van az Izraellel való együttműködésre.

A Falak őre hadműveletet követően arról számoltak be, hogy Izrael azt tervezi, hogy átértékeli a katari pénzek Gázába jutásának módját annak érdekében, hogy a pénz az övezet rászoruló lakosságához jusson, és ne a Hamász kezébe.

Palesztin arab források később azt mondták, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete vállalná a katari pénzsegélyek szétosztását a Gázai övezetben élő családok között, felváltva a korábbi módszert, amely szerint a készpénzzel teli bőröndök Izraelen keresztül érkeztek az övezetbe.

Az Axiosnak adott interjúban a katari külügyminiszter elmondta, hogy Katar keményen dolgozik azon, hogy „áthidalja az Egyesült Államok és az iráni Iszlám Köztársaság közötti közvetett nukleáris tárgyalásokon keletkezett réseket”.

Al Thani hozzátette, hogy „nagyon aggódik” amiatt, hogy a tárgyalások kudarccal végződnek, majd hozzátette, hogy országa „nem akar nukleáris versenyt látni a térségünkben”.

Rakétaelhárító lézerfegyvert állít hadrendbe az izraeli hadsereg

„Izraelt lézerfal veszi majd körül, amely megvéd minket a lövedékektől, a rakétáktól és a drónoktól” – bizakodik Naftali Bennett miniszterelnök.