Fák százezreivel hűtenék az utcákat Izraelben

Bárki, aki valaha is próbált már végigsétálni Izrael forró utcáin a nyár derekán, tudja, hogy a napszúrás gyakran csak egy lépésre van tőle. Egy új terv azonban sokkal elviselhetőbbé teszi az ilyen sétákat.

A kormány jóváhagyta azt az országos tervet, amely szerint a következő két évtizedben mintegy 450 ezer fát ültetnének a városi utcákon Izrael-szerte, hogy ezzel is küzdjenek a klímaváltozás ellen és hűtsék az utcákat.

A fákat 100 helyi önkormányzat közel 3200 kilométernyi útvonalai mentén ültetik majd el, 2040-re állandó, 70 százalékos árnyékot biztosítva a potenciálisan legforgalmasabb gyalogos járdák fölött.

„Az izraeli kormány prioritási listájának élére helyezte az éghajlati válságot, és a kezelésének jelentős része a városi faültetés előmozdítása”

– hangsúlyozta honlapján a környezetvédelmi minisztérium.

„A tömeges faültetési akció javítja a városi terek hőkomfortját, elősegíti a gyaloglást és az egészségesebb életmódot, jelentősen csökkenti a hőszigeteket, és hozzájárul az éghajlatváltozás és a szennyezés egyéb negatív következményeinek csökkentéséhez a városokban”.”

Feltérképezik a meglévő fák árnyékolását, finanszírozást találnak a városi erdőgazdálkodásba történő beruházásokra, és frissítik a zöldmezős építkezési szabványokat, hogy azok előírásokat tartalmazzanak az új fák ültetésére és a meglévők megőrzésére – tette hozzá a minisztérium.

Az illetékes minisztériumok egy többéves, 700 millió dolláros programot fognak kidolgozni, amelyet a 2023-2024-es költségvetési viták részeként a kormány elé terjesztenek jóváhagyásra.

Harari: olcsón elkerülhetnénk a klímakatasztrófát

„Az emberiség hatalmas erőforrások felett rendelkezik, és ezek okos felhasználásával még elkerülhető az ökológiai kataklizma” – állítja a szerző.