Ha nincs a mentőszolgálat, elmarad a nászéjszaka

Egy nem mindennapi mentőakcióról számolt be az Arutz7, amelyet a Zsido.com szemlézett. Az efféle sztorikra mondják a zsidó államban: „Rák beJiszráel” – ilyen csak Izraelben történhet meg.

A múlt héten vastag hótakaró fedte be Izrael magasabban fekvő településeit, így a fővárost, Jeruzsálemet és a környékét is. Az Elpisnek elnevezett hóvihar miatt lezárták az autópályákat és az országutakat, a városi úthálózatot pedig a hóban elakadt autósok torlaszolták el sok helyen.  Izraelben igen ritka az erős hóesés és az igazán hideg időjárás, így a téli gumi vagy a hólánc ismeretlen fogalom, ahogy rutinjuk sincs az izraeli sofőröknek a csúszós felületen való vezetésben. A hatóságok természetesen mindenkit figyelmeztetnek a veszélyekre és az otthonmaradásra biztatnak, azonban ezt sokan nem szívlelik meg.

A fenti problémák mindegyikével szembesült az a jegyespár, akik a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő, Máále Háchámisában működő rendezvényteremben tartották esküvőjüket, az izraeli szokásoknak megfelelően sok száz vendég részvételével. Az esküvőre igyekvők még jó időben, megfelelő útviszonyok mellett jutottak el a helyszínre, mire azonban véget ért a mulatság, már sokfelé járhatatlanok voltak az utak. A friss házasok új otthonukba szerettek volna eljutni, hogy méltó módon fejezzék be a jól sikerült napot.

United Hatzalah on Twitter: „UH volunteers received an urgent call for help from a newly married bride & groom who were trapped at their own wedding in Maaleh HaHamisha & couldn’t get home due to the snow. Of course we obliged & got them home safely. #Elpis #SnowInIsrael@Israel @Jerusalem_Post pic.twitter.com/95jBFE1MkK / Twitter”

UH volunteers received an urgent call for help from a newly married bride & groom who were trapped at their own wedding in Maaleh HaHamisha & couldn’t get home due to the snow. Of course we obliged & got them home safely. #Elpis #SnowInIsrael@Israel @Jerusalem_Post pic.twitter.com/95jBFE1MkK

A lakás azonban Jeruzsálem egyik legmagasabban fekvő negyedében, a 800 méter magasságban található Bájit Vegánban volt, melyet már egyáltalán nem lehetett megközelíteni, mert a nagyobb utakat a rendőrség lezárta, a kisebbek pedig túl veszélyesek voltak a közlekedéshez.

A helyzeten szó szerint egy mentőötlet segített: kapcsolatba léptek az Ichud Hácálá nevű vallásos mentőszolgálattal, ahol nem haboztak és egy terepjárót küldtek értük. A heves havazás ellenére az önkéntesekből álló mentőcsapat elindult Jeruzsálemből és sikeresen elérték a hegyekben fekvő Máále Háchámisát. A kiérkező terepjárót az ifjú pár és a násznép énekelve és táncolva fogadta. Miután a vőlegény és a menyasszony elfoglalta a helyét az autóban, elindultak Bájit Vegán felé. A rendőrség szabad utat engedett a mentőszolgálat járművének, mely a négykerék-meghajtás segítségével biztonságosan elérte úti célját.

A cikk folytatása itt olvasható.

Leesett az idei első hó Jeruzsálemben és környékén

Nézze meg videón!