Egy muszlimot és egy biszexuálist választottak a német Zöldek elnöküknek

Az iráni származású Omid Nouripour és a 28 éves Ricarda Lang lett a német Zöldek két új társelnöke – írja a Mandiner.

Új vezetőket választottak maguknak a német Zöldek, miután tavaly kormányra került pártjuk, s két eddigi társelnökük, Robert Habeck és Annalena Baerbock miniszterek lettek.

A Zöldek két új társelnöke Omid Nouripour és Ricarda Lang lett.

Nouripour 1975-ben született Iránban, a család 1988-ban vándorolt ki az NSZK-ba, ahol Frankfurtban telepedtek le. 1996-ban, érettségije évében lépett be a Zöldek pártjába. A mainzi egyetemen kezdett filológiát, politikatudományt és jogot hallgatni, de tanulmányait nem fejezte be. 2002-ben már a Zöldek elnökségi tagja lett, a pártban a „szélsőjobboldaliság-bizottság” tagja is volt. 2021-ben újra Bundestag-képviselőnek választották Frankfurtban. Nouripour muszlim, a német mellett iráni állampolgár is, utóbbiről ő saját bevallása szerint lemondana, csak ez Iránban gyakorlatilag lehetetlen kérés.

A Zöldek másik új társelnöke Ricarda Lang, aki 1994-ben született Baden-Württembergben. Gyermekét egyedül nevelő anyától származik. 2012-ben elkezdte jogi tanulmányait Heidelbergben, ám azokat nem fejezte be. Tizennyolc évesen lépett be a Zöldek pártjába, ahol az ifjúsági tagozat egyik vezetője és szóvivője lett, ma a párt balszárnyának egyik képviselőjeként tartják őt számon. Lang az első vállaltan biszexuális képviselő a Bundestag történetében. Politikusként a társadalmi igazságosság és a queer jogok ügyét kívánja felkarolni.

Németország a zöld totalitarizmus útján

Az eljövendő szociáldemokrata, zöld, szabaddemokrata koalíció programja a társadalom és a gazdaság teljes átépítését veszi célba.