Szaloniki „fekete sábátja”– a görög zsidók tragédiája

Mintegy 59 000 görög zsidó vált a holokauszt áldozatává – ez a második világháború és a német megszállás idején Görögországban élő zsidók legalább 83 százaléka – írja a Greek Reporter. 

Szaloniki volt a Spanyolországból 1492-ben elűzött szefárd zsidók kulturális központja. A városban 50 000 zsidót tartottak számon, ami a görög zsidóság mintegy kétharmadát jelentette. A szaloniki zsidók több száz évnyi együttélés után politikailag, gazdaságilag és társadalmilag integrálódtak a görög társadalomba.

A német megszállás alatt (1941-1944) a szaloniki zsidókat a nácik gettókba zárták, arra kényszerítették őket, hogy sárga csillagot viseljenek a ruhájukon, és kitiltották őket a közterületekről. A zsidó újságokat bezárták, a zsinagógákat, üzleteket és kórházakat kifosztották.

1942-ben a német hatóságok a helyi hatóságok segítségével leromboltak egy ősi zsidó temetőt. Ma itt található a szaloniki Arisztotelész Egyetem kampusza.

A szaloniki zsidók megszámlálása.

1942. július 11-én, azon a napon, amely „fekete sábát” néven vált ismertté, 18-45 év közötti zsidó férfiakat hívtak be az Eleftherias térre kényszermunkára, és fegyverrel megalázó fizikai tevékenységre kényszerítették őket. Egy évvel később mintegy 54 000 zsidót küldtek a náci megsemmisítő táborokba, elsősorban Auschwitz-Birkenauba. A város zsidó lakosságának több mint 90 százalékát meggyilkolták.

1943-ban Trákiában a németekkel szövetséges bolgár hatóságok trákiai és macedóniai zsidókat deportáltak a treblinkai haláltáborba, és az összesen 4000 zsidónak kevesebb mint 10 százaléka maradt életben. Még azt a három zsidót is letartóztatták és deportálták, akik a Szamothraké-szigeten éltek.

Athénban az olasz megszálló erők nem vettek részt a zsidók táborokba való deportálásában. Amikor azonban Olaszország 1943. szeptember 8-án megadta magát a szövetségeseknek, a megszállt területet átadták a náciknak, akik vonatokra rakták a zsidókat, és a halálba küldték őket.

A főváros helyi lakossága kevéssé vett részt a zsidó közösség elpusztításában. Az athéni zsidók mintegy kétharmada túlélte a háborút Damaskinos athéni érsek és Angelos Evert rendőrfőnök bátor fellépésének köszönhetően, akik számos hamis személyi igazolványt állítottak ki zsidók számára.

Zakynthos szigetén a város polgármestere és püspöke sikeresen elrejtette mind a 275 ott élő zsidót.

A második világháború alatt mintegy 59 000 görög zsidó pusztult el, ami a teljes zsidó lakosság mintegy 83 százaléka. Ez volt az egyik legmagasabb arány Európában.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kutatások szerint XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról

Német tudósok a Vatikán archívumait kutatva találtak egy levelet, amely bizonyíthatja, hogy XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról Varsóban és Lvivben, de erről hallgatott.