Zelenszkij állítólag arra kérte Bident, hogy higgadjon le

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki telefonbeszélgetése „nem ment jól” – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő a CNN-nek. A fehér ház tagadta ezt. 

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtöki telefonbeszélgetése „nem ment jól” – mondta egy magas rangú ukrán tisztviselő a CNN-nek.

A telefonbeszélgetésen, amelyet az ukrán tisztviselő „hosszúnak és őszintének” minősített, Biden figyelmeztette ukrán kollégáját, hogy egy orosz támadás küszöbön állhat, és azt mondta, hogy egy invázió most már gyakorlatilag biztos.

Zelenszkij azonban újfent leszögezte álláspontját, miszerint az orosz fenyegetés továbbra is „veszélyes, de kétértelmű”, és nem biztos, hogy támadásra kerül sor – mondta a tisztviselő.

Emily Horne, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője vitatta a magas rangú ukrán tisztviselő leírását a hívásról. „Névtelen források valótlanságokat ‘szivárogtatnak'” – mondta a CNN-nek. „Biden elnök azt mondta, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy az oroszok februárban megszállják Ukrajnát. Ezt nyilvánosan mondta, és mi már hónapok óta figyelmeztetünk erre. Az ennél többről vagy másról szóló jelentések teljesen hamisak”.

A telefonbeszélgetés egy amerikai nemzetbiztonsági tisztviselő szerint csütörtökön egy óra 20 percig tartott, ami rávilágított arra, hogy a két vezetőnek milyen kiterjedt témákat kellett megvitatnia az orosz csapatmozgás közepette. A tisztviselő „hosszúnak és komolynak”, de „produktívnak” minősítette a hívást, mivel Biden és Zelenszkij megvitatták Oroszország közelmúltbeli agresszióit.

Biden elmondta Zelenszkijnek, hogy az amerikai tisztviselők értékelése szerint februárban potenciálisan sor kerülhet egy invázióra, de azt nem mondta, hogy ez biztosan megtörténik – mondta a tisztviselő.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden „megerősítette” Zelenszkijnek, hogy az Egyesült Államok „határozottan reagál, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát”. Biden azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok megvizsgálja, milyen „további makrogazdasági támogatást” nyújtana az ukrán gazdaságnak.

„Biden elnök megjegyezte, hogy az Egyesült Államok az elmúlt évben több mint félmilliárd dollár fejlesztési és humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, és további makrogazdasági támogatást vizsgál, hogy segítse Ukrajna gazdaságát az Oroszország katonai nyomása közepette” – olvasható a Fehér Ház közleményében.

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.

Zelenszkij szóvivője szintén vitatta az ukrán tisztviselőnek a hívásról adott jellemzését. Zelenszkij azt tweetelte, hogy ő és Biden hosszú telefonbeszélgetést folytattak, ahol „megvitatták a közelmúltbeli diplomáciai erőfeszítéseket a de-eszkaláció érdekében, és megállapodtak a jövőre vonatkozó közös fellépésekről”.

Az ukrán elnök közölte, hogy megköszönte Bidennek a folyamatban lévő katonai segítséget, és elmondta, hogy „az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás lehetőségeit is megvitatták”.

A magas rangú ukrán tisztviselő azonban a CNN-nek elmondta, hogy Biden azt mondta, hogy Ukrajnának nem ajánlanak fel jelentősen több katonai segítséget. Zelenszkij felszólította amerikai kollégáját, hogy „higgadjon le az üzenettel”, és a tisztviselő szerint figyelmeztetett a pánik gazdasági hatásaira. Azt is mondta, hogy az ukrán hírszerzés másként látja a fenyegetést.

Az ukrán vezető rámutatott az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon nemrég Párizsban elért áttörésre, és azt mondta, hogy reméli, hogy a kelet-ukrajnai lázadókkal kötött tűzszüneti megállapodás fennmarad. Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok, Oroszország és a NATO közötti tárgyalásoknak még van mit megtenniük, mielőtt a diplomáciai erőfeszítések kimerülnek – mondta a tisztviselő.

Korábban az amerikai fél egy másik forrása azt mondta, hogy a Fehér Házban felismerték, hogy Zelenszkijnek „többféle közönsége van”, és megpróbál egyensúlyt teremteni közöttük. „Egyrészt segítséget akar, de biztosítania kell a népét, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartja. Ez egy trükkös egyensúly” – mondta a forrás.

Mit tudhat Vlagyimir Putyin Joe Bidenről?

Joe és Hunter Biden ukrajnai ügyei miatt az orosz vezető minden „kompromittáló jelentést” megkaphatott, amire szüksége van ahhoz, hogy sakkban tartsa Amerikát.