Hamarosan megegyezhetnek Bécsben az új iráni atomalkuról

Brett McGurk ferhé házi tisztviselő figyelmeztet, hogy „nagyon is reális esély van arra, hogy ezek a tárgyalások hamarosan meghiúsulhatna” – írja a The Times of Israel.

A Fehér Ház egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Irán „a lehetséges [nukleáris] alku határán” van Bécsben, ugyanakkor tisztázta, hogy Washington „nagyon felkészült” arra a „meglehetősen valószínű” forgatókönyvre, hogy nem lesz megállapodás.

Irán és a világhatalmak a tárgyalások nyolcadik fordulójának közepén vannak, amelynek célja a 2015-ös nukleáris megállapodás újjáélesztése.

Trump utódja, Joe Biden amerikai elnök közös amerikai-iráni visszatérésre törekszik a JCPOA betartásához, de Ebrahim Raiszi személyében egy új, keményvonalasabb iráni elnökkel találkozott, aki az összes amerikai szankció eltörlését követelte, cserébe azért, hogy az iszlám köztársaság visszatérjen a megállapodáshoz.

A Carnegie Endowment for International Peace által szervezett virtuális rendezvényen a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának közel-keleti koordinátora, Brett McGurk a következőket mondta a bécsi tárgyalások állásáról:

„Egy lehetséges megállapodás közelében vagyunk. De ismétlem, nem fogok erre esélyt mondani. Nagyon is reális az esélye annak, hogy ezek a tárgyalások nagyon hamar meghiúsulhatnak”.

McGurk, bár kerülte, hogy bármiféle végleges álláspontot foglaljon el azzal kapcsolatban, hogy a tárgyalások merre tarthatnak, azt mondta, hogy „elérkeztek a csúcsponthoz, és [hogy] nagyon hamarosan megtudjuk, hogy lehetséges-e, hogy az irániak visszatérjenek a nukleáris megállapodás betartásához olyan feltételekkel, amelyeket mi és a nemzetközi közösség el tud fogadni”.

„Van esély a megállapodásra, és van elég jó esély arra is, hogy nem lesz megállapodás”

– tette hozzá.

„Ha nem lesz megállapodás… felkészültünk arra a forgatókönyvre is”.

Bennett: Izraelt nem kötelezi egy esetleges megállapodás Iránnal

„Kifejezetten aggasztanak minket a bécsi nukleáris tárgyalások” – mondta Bennett.