A republikánusok továbbra is támogatnák az izraeli gázvezeték megépítését

A Biden-kormányzat arról tájékoztatta Izraelt, Görögországot és Ciprust, hogy a Trump-kormányzat álláspontját megfordítva nem támogatja többé az Izraelből Európába tervezett EastMed földgázvezetéket.

A döntés ellen több Republikánus párti képviselő tiltakozott. „Az EastMed gázvezeték amerikai támogatásának megvonása aláássa az amerikai szövetségeseket és az Európai Unió energiafüggetlenségre irányuló törekvéseit”- írta Gus Bilirakis és Nicole Malliotakis republikánus képviselők Antony Blinken amerikai külügyminiszternek.

„A kormánynak fel kell ismernie, hogy milyen jelentős gazdasági, környezeti és nemzetbiztonsági következmények forognak kockán ebben az ügyben, és újra kell gondolnia döntését, hogy visszavonja a támogatást ettől a kritikus projekttől” – mondta Bilirakis a héten.

Az amerikai Biden-kormányzat az elmúlt hetekben arról tájékoztatta Izraelt, Görögországot és Ciprust, hogy nem támogatja többé az Izraelből Európába tervezett EastMed földgázvezetéket, ami az amerikai álláspont megfordulását jelenti a Trump-kormányzatéhoz képest. A projektet 2016-ban jelentették be, és több megállapodást is aláírtak róla a három ország között, amelyek célja, hogy a 6 milliárd eurós (6,8 milliárd dolláros) projekt 2025-ig megvalósuljon, bár a finanszírozás nem biztosított.

Európa az energiaárak ugrásszerű emelkedésével néz szembe – mutattak rá a képviselők, akik szerint a kontinens évtizedekig elsősorban a földgázra fog támaszkodni az energiaellátásban. Megjegyezték, hogy az EU „különleges projektnek” tekinti az EastMed gázvezetéket.

„Az energiaárak ugrásszerű emelkedése ironikus módon a szén fokozott felhasználásához vezetett a kereslet kielégítése érdekében” – állapították meg. „Mivel a földgáz más fosszilis tüzelőanyagokkal szemben tisztább energiaforrás, a zöldebb energiákra való áttérést célzó kormányzati politikák szempontjából kulcsfontosságú energiaforrás. Ezt az Európai Unió is elismeri, sőt, a gázvezetéket különleges projektnek nyilvánította. Az EastMed gázvezeték-projekt nemcsak az Európába irányuló jövőbeli földgázhiányt enyhítené, hanem elősegítené stratégiai szövetségeseink – Görögország, Izrael és Ciprus – energiafüggetlenségét és gazdasági jólétét is.”

Azt is állították, hogy az EastMed visszafordítása nemzetbiztonsági következményekkel jár, mivel Oroszország csapatokat halmoz fel az ukrán határon egy esetleges inváziót megelőzően.

A politikaváltás „képmutató és sértő”, mert „a kormányzat továbbra is hallgatólagosan jóváhagyja az orosz Északi Áramlat-2 gázvezetéket, ami tovább mélyíti Európa energiafüggőségét egy ellenféltől… Biden tavaly májusi bejelentése, hogy felfüggeszti az orosz gázvezetékkel kapcsolatos szankciókat, és a szankciók elleni folyamatos harca egyértelmű preferenciát mutat Oroszország felé szövetségeseinkkel szemben”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „ismét arra használja Európa orosz gáztól való függőségét, hogy engedményeket kérjen Európától… arra készül, hogy a tél közepén, amikor a legnagyobb az energiaigény, megszállja Ukrajnát” – érveltek.

Malliotakis szerint Joe Biden amerikai elnök „elaludt a kormánynál, és döntései súlyos gazdasági és nemzetbiztonsági következményekkel járhatnak Amerika és szövetségeseink számára”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A geopolitika és a zöldpolitika miatt futott zátonyra az EastMed gázvezeték-projekt

Az EastMed vezeték évente 9-12 milliárd köbméter földgázt – Európa ellátásának mintegy 10 százalékát – lett volna képes szállítani.