Jeremy Corbyn nem léphet vissza a brit Munkáspártba

Jeremy Corbynt, a brit Munkáspárt parlamenti képviselőjét, az Egyesült Királyság korábbi, 2015-2020 közötti ellenzéki vezetőjének nem adták vissza felfüggesztett tagságát egy keddi szavazás után – jelenteti a The Jerusalem Post.

Corbyn a 2010-es évek nagy részében, a Munkáspárt színeiben az ellenzék vezetője volt. A párt 2020 októberében felfüggesztette tagságát, miután kijelentette, hogy politikai okokból pártját az antiszemitizmus vádjaival illetik. A pártelnöki posztot helyette betöltő Keir Starmer még nem helyezte vissza pozíciójába, miközben Corbyn kedd reggel alul maradt legutóbbi fellebbezését követően.

Corbynt, akit az Egyesült Királyságban sokan vádoltak antiszemitizmussal – köztük a néhai Jonathan Sacks országos főrabbi és David Cameron, volt miniszterelnök -, eredetileg az Egyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság függesztette fel az antiszemita kijelentések miatt.

Corbyn egy Facebook-bejegyzésben kijelentette, hogy a vádakat „politikai okokból drámaian eltúlozták ellenfeleink a párton belül és kívül, valamint a média nagy része”. Ez után nem sokkal később a párt felfüggesztette tagságát.

A volt frakcióvezető közel hatéves mandátuma alatt többször is szembesült az antiszemitizmus vádjával – leginkább akkor, amikor azt mondta, hogy a cionistákat „a pontos politikai értelemben, és nem a zsidó emberek eufemizmusaként” bírálta, amit aztán így folytatott: „Nekik (a brit zsidóknak) nyilvánvalóan két problémájuk van. Az egyik, hogy nem akarnak a történelemből tanulni, másodszor pedig, noha nagyon hosszú ideje, valószínűleg egész életükben ebben az országban éltek, az angol iróniát sem értik”.

Jonathan Sacks, volt angliai főrabbi, rabbi szerint a megjegyzés „az elmúlt 50 év legsértőbb kijelentése”, amelyet egy magas rangú brit politikus tett.

Az antiszemitizmus egyéb példái mellett Corbyn védelmébe vett egy muzulmán lelkészt, aki „vérvádakat” terjesztett a zsidókról, megkérdőjelezte egy antiszemita falfestmény eltávolításának jogosultságát, vonakodott elfogadni az antiszemitizmus, a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség definícióját, és egy könyv előszavában azt írta, hogy a pénzügyeket „egyetlen és sajátos fajhoz tartozó emberek irányítják, akik mögött sok évszázados pénzügyi tapasztalat áll”, akik „egyedülálló helyzetben vannak a nemzetek politikájának irányításában”.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a brit lakosság nagyobb része is úgy véli, hogy Corbyn antiszemita: a Survation közvélemény-kutató cég által a Jewish Chronicle megbízásából végzett 2018-as felmérés szerint a brit zsidók 86%-a, a brit lakosság 39%-a gondolja így.

Amerikában Corbyn nyert

Az amerikai zsidó elitben a progresszív kisebbségnek sikerült kiaknáznia a többség ellenszenvét a széthúzás ellen.