Gyertyagyújtással tiltakozott a Váci Zsidó Hitközség az elnökét ért fenyegetés ellen

Az emberi méltóság védelmében tartott közös gyertyagyújtást a Váci Zsidó Hitközség, a Duna-Ipoly-Galga Zsidó Oktatási és Kutató Központ, valamint a váci Magyar-Izraeli Baráti Kör szerdán a helyi zsinagóga előtti kertben „váci baloldali képviselők napvilágra került antiszemita és rasszista bejegyzései és a Váci Zsidó Hitközség elnökének megfenyegetése miatt”.

A váconline.hu hétfőn írt arról, hogy a bejegyzést tett baloldali képviselőket – megnyilvánulásaik miatt – lemondásra szólította fel a Fidesz és a KDNP helyi szervezete, de a képviselők annak nem tettek eleget.

A portál beszámolója szerint a Váci Zsidó Hitközség is megszólalt az ügyben, tiltakozott a baloldali politikusok antiszemita megnyilvánulásai ellen. Pár nappal később a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János névtelen fenyegető levelet kapott, melyben azt írták, hogy

„Te büdös zsidó! Szétverjük a zsinagógádat meg a koszos temetőd” – olvasható a váconline.hu cikkében, amely kitért arra is, hogy a fenyegetés miatt a hitközség a rendőrségen ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A történtek miatt szerda este tartott gyertyagyújtáson Turai János, a hitközség elnöke a közmédia azon kérdésére, hogy Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje a napokban azt mondta, „a Fideszben van néhány zsidó, bár elég kevés”, azt válaszolta: magyarok vagyunk, és ez a közös nevező.

„Nem tartom egy korrekt embernek azt, aki ilyeneket beszél” – fogalmazott Turai János, hozzátéve, hogy „egy bocsánatkérés megfelelő lenne, de az úgysem fog elhangozni”.

Eközben Vác város önkormányzatának hivatalos Facebook oldalán az alábbi közlemény olvasható:

„Sajnálattal állapítjuk meg, hogy a Váci Zsidó Hitközség elnökét eszközként kívánja használni a Fidesz-KDNP egy aljas antiszemita politikai kampányban. Kezdeményeztük az elnöknél, hogy megismerje a tényeket – választ ez idáig nem kaptunk.
A váci Fideszhez és Rétvári Bencéhez több szálon kapcsolódó, lényegében kampánykiadvány Vác Online, majd a Fideszhez közeli médiumok előszedték két képviselő csaknem egy évtizeddel ezelőtti Facebook posztjait. Azok jelentős részét félremagyarázva azt állítják, hogy náci képviselők vannak az önkormányzati testületben.”

A közlemény szerint:

„A karaktergyilkossági kísérlethez illusztrációként használják azt a képet, amely Fehér Zsoltot egy rohamsisakban mutatja, azt sugallva ezzel, hogy ő náci süvegben fényképezkedett. A képviselő a valóságban a Magyar Honvédség 1970-ben rendszeresített acélsisakjában mutatkozik, amelynek így semmi köze nem lehet a náci időkhöz. Mint ahogy a propagandájukban felhasznált turulmadaras trikós képnek sincs köze a náci birodalomhoz. Ezeket a hamisan beállított jelképeket mossák össze a Fideszhez közeli médiumok Tótváradi-Nagy Bence vélhetően tíz évvel ezelőtti posztjával, amelyért azóta nyilvánosan bocsánatot kért.

A Váci Zsidó Hitközség elnöke semmilyen olyan nyilatkozatról, cselekedetről, rendezvényről nem tudhat, amely bármilyen módon kapcsolatba hozható lenne a váci önkormányzattal és az antiszemitizmussal. Az a vád, hogy nácik vannak a testületben semmivel nem igazolható. Ezzel szemben a váci önkormányzat többször egyértelművé tette: zéró toleranciát képvisel az antiszemitizmus és a holokauszttagadás bármely formája kapcsán.”

A váci önkormányzatnál képviselőként tevékenykedő, eredetileg a Jobbik színeiben a testületbe bejutó Tótváradi-Nagy Bence és Fehér Zsolt kompromittáló megnyilvánulásait a Vác Online hírportál szedte össze.

Kelemen Hunor: „Meg kell küzdenünk a felejtéssel”

A holokauszt nemzetközi emléknapja és az 1941-es bukaresti pogrom évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a román főváros nagyzsinagógájában.