Ezerfős NATO-szövetséges csapat Magyarországra küldéséről tárgyalnak

Az Egyesült Államok és több szövetségese arról tárgyal, hogy több ezer katonát helyezzenek kelet-európai NATO-tagországok területére, az ukrán határ közelébe, még egy esetleges orosz invázió előtt. A CNN értesülése szerint a célországok között van Románia, Bulgária és Magyarország is – mindhárom országba nagyjából ezer-ezer fős NATO-szövetséges csapat érkezhet, nagyjából úgy, ahogy előretolt csapatokat vezényeltek a Baltikumba és Lengyelországba is — írja a Telex.

Egy európai diplomata szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is fontolgatja az új, inváziót megelőző telepítéseket, de nem mind a 30 NATO-tagállam hajlandó erre. Németország például korábban közölte, nem szállít fegyvereket Ukrajnának, csak tábori kórházat küldenek az Oroszországgal fennálló feszültség idején.

Az Egyesült Államok épp a nem egységes NATO-hozzáállás miatt döntött úgy, hogy kétoldalú tárgyalásokat kezd a csapatok fogadására hajlandó országokkal.

A hvg.hu minisztériumi forrásból úgy tudja, hogy valóban zajlanak a tárgyalások a Honvédelmi Minisztériummal, de egyelőre még nincs közvetlen napirenden a katonák érkezése, igaz, a „helyzet akár 24 órán belül is változhat”.

John Kirby, a Pentagon sajtófőnöke hétfőn azt közölte, hogy az Egyesült Államok 8500 katonát helyezett fokozott készültségbe arra az esetre, ha NATO-reagáló erőket hívnának össze, és gyorsan szükség lenne amerikai erőkre. Ezen erők túlnyomó többségét azonban a teljes NATO-szövetség által támogatott tevékenységre szánják. Az USA és a NATO már több tízezer más katonával rendelkezik Európában, akiket a kelet-európai szövetségeseknél történő további bevetésekhez igénybe vehetnek.

Közben az ukrajnai konfliktus feloldására tett ajánlatában Moszkva lényegében egy NATO-mentes régiót hozna létre Kelet- és Közép-Európában, az egykori szovjet blokk mára NATO-taggá vált országaiból. Az érintettek a szuverenitásuk durva megsértését hányják Moszkva szemére.

Budapesten táboroznak az amerikai republikánusok

A márciusi CPAC Hungary fő szónokának Orbán Viktor miniszterelnököt kérték fel.