75%-kal nőtt az antiszemita incidensek száma 2021-ben Franciaországban

A franciaországi antiszemita incidensekről szóló jelentések 75 százalékkal nőttek 2021-ben – derül ki a francia zsidó közösség monitoring csoportja (SPCJ) által közzétett adatokból — írja az Arutz7.

Az SPCJ tavaly 589 zsidók elleni gyűlölet-bűncselekményt regisztrált, a fizikai támadások 36%-os növekedést mutattak 2021-ben 2020-hoz képest.

A személyek – szemben a közösségi épületek és intézmények – ellen irányuló incidensek az összes incidens 45%-át tették ki 2021-ben. Ezek 10%-a fizikai támadás volt.

Az incidensek negyede az áldozatok otthonán belül vagy közvetlenül azon kívül történt, és jellemzően egy szomszéd követte el – közölte az SPCJ, hozzátéve, hogy ez új és aggasztó jelenség.

A fegyverek, főként kések és pisztolyok használata az antiszemita incidensekben szintén szokatlanul magas volt 2021-ben, az összes támadás 20%-ában és a megfélemlítés 10%-ában fordult elő – áll a jelentésben.

Az esetek közel egyharmadában az elkövetőket a palesztin kérdés motiválta.

Több tucat incidens 11 nap alatt történt májusban, amikor harcok dúltak Izrael és a Hamász között. Ebben az időszakban az SPCJ naponta átlagosan öt antiszemita incidenst dokumentált.

Az SPCJ által „erőszakos bűncselekménynek” minősített 160 incidensből 60 személy elleni támadás volt. Három esetben történt gyújtogatás és 68 esetben antiszemita vandalizmus. Ezen kívül az SPCJ 429 olyan esetet jegyzett fel, amelyet a csoport „megfélemlítésnek” minősített.

A számok összhangban vannak az antiszemita támadások erőteljes növekedésével Franciaországban az elmúlt években. 2019-ben például összesen 687 antiszemita cselekményt számoltak össze, szemben az azt megelőző évi 541-gyel.

A rendőrségnek bejelentett zsidóellenes bűncselekmények száma 2018-ban is 74 százalékkal ugrott meg Franciaországban.

A 2021-es franciaországi antiszemita támadások között volt egy márciusi incidens, amikor egy késsel felfegyverkezett férfi megpróbált behatolni egy zsidó iskolába és egy kóser szupermarketbe Marseille-ben.

Egy hónappal később egy párizsi külváros zsidó lakói üldöztek és gyűrtek le egy férfit, aki a szemtanúk szerint három zsidót akart leszúrni.

Szeptemberben egy 11 éves fiút többször megtámadott Párizs közelében két 14 éves, akik állítólag zsidó származása miatt vették célba. Az esetet csak novemberben hozták nyilvánosságra.

Decemberben egy idős zsidó férfit párizsi lakásában antiszemita támadók székhez kötöztek, megvertek és kiraboltak.

Ugyanebben a hónapban egy 74 éves zsidó nőt brutálisan megvertek és kiraboltak párizsi lakásában, bár ezt az esetet is később, csak január elején jelentették.

Megakadályozhatták volna a helyszínre kiérkező rendőrök Sarah Halimi meggyilkolását

„Ez egy második Dreyfus-ügy. Szégyen. Nem volt tárgyalás, a gyilkos pedig úton van a szabadság felé” – mondta az egyik francia törvényhozó.