Korlátozzák a kormány járványügyi korlátozó jogosítványait Izraelben

Az izraeli parlament kedden jóváhagyta azt az új törvényt, amely korlátozza a kormány azon jogosítványait, hogy járványhoz kapcsolódó korlátozásokat vezessen be — írja az ujkelet.live.

A törvény szerint a kormány egészségügyi szükségállapotot, vagy „egészségügyi rendkívüli állapotot” hirdethet, de mindkettőt hét napon belül jóvá kell hagynia a Knesszet Alkotmánybizottságának vagy a teljes Knesszetnek. Ellenkező esetben a felhatalmazások automatikusan visszavonásra kerülnek.

A zárlat elrendelésére, az iskolák távoktatásra való átállására vagy az ország elhagyásának korlátozására vonatkozó hatáskör csak szükségállapotra korlátozódik.

A törvény ezenkívül

védi a tüntetéshez való jogot mindkét helyzetben, ellentétben a meglévő törvénnyel, amely lehetővé teszi a tüntetések korlátozását.

Ezenkívül a szükségállapotot 45 napra, a „egészségügyi rendkívüli állapotot” pedig 90 napra korlátozza, ezáltal

gyakorlatilag megszünteti a 2020 eleji járvány kirobbanása óta tartó folyamatos szükségállapotot.

A törvény a jövő hónapban lép hatályba, és év végéig marad érvényben.

Egészségügyi rendkívüli állapotot akkor hirdethet ki a kabinet, ha a miniszterek meg vannak győződve arról, hogy a vírus terjedésének és a lakosság egészségének károsodásának valós veszélye áll fenn, de szükségállapotot csak akkor hirdethet, ha meg van győződve arról, hogy a vírus elég jelentős mértékben terjed ahhoz, hogy súlyos fenyegetést jelentsen. A döntés előtt mindkét esetben ki kell kérnie a véleményét az egészségügyi miniszternek és az egészségügyi minisztérium szakmai munkatársainak is.

A cikk folytatása itt olvasható.

Bevált a negyedik oltás Izraelben

A múlt héten Izraelben azonosították az egész világon a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet a lakosság arányában.