A wokeness és az anticionizmus egyetemi románca

Az amerikai egyetemeken működő Izrael-párti csoportok egyetértenek abban, hogy a zsidó diákok helyzete folyamatosan romlik. Csak idén ősszel országszerte antiszemita incidensek törtek ki számos kampuszon, a George Washington Egyetemen egy, a Tóra-tekercset meggyalázó vandál akciótól kezdve az Új-Mexikói Egyetem egyik diákjáig, aki kórházba került, miután egy antiszemita szidalmakat kiabáló csoport megtámadta. A Jewish News Syndicate beszámolója.

„Nemrégiben az Dél-kaliforniai Egyetemen láttuk, hogy a diákönkormányzat egyik tagja azzal fenyegetőzött, hogy ’cionistákat öl’ anélkül, hogy következményei lettek volna, miközben a diákönkormányzat egy zsidó tagját zaklatták, hogy mondjon le a pozíciójáról” – mondta David Brog, a Maccabee Task Force (MTF) ügyvezető igazgatója a JNS-nek. „Ahogy a diákok idén tavasszal visszatérnek az egyetemre, fel kell készülnünk a hasonló gyalázkodásra”.

Az Anti-Defamation-Hillel (ADL) Campus Anti-Semitism Study: 2021 című tanulmánya szerint minden harmadik zsidó egyetemista azt mondta, hogy személyesen tapasztalt antiszemitizmust az elmúlt tanévben.

Aviva Rosenschein, a CAMERA nemzetközi egyetemi igazgatója a JNS-nek elmondta: „Sokkal rosszabb lett a helyzet, mióta 2008-ban a CAMERA-nál kezdtem – sokkal rosszabb. Sokkal megfélemlítőbb a helyzet az egyetemeken”.

Három egyetemi csoport, amelyekkel a JNS beszélt – a MTF, a CAMERA on Campus és az Izraeli-Amerikai Tanács Mishelanu – különböző stratégiákat követ az egyre inkább Izrael-ellenes környezet elleni küzdelemben.

Rosenschein elmondta, hogy a CAMERA-t az egyetemeken ösztöndíjasok képviselik, akik közül egyetemenként egy-kettő van. A CAMERA a CAMERA on Campus Koalíció révén a hallgatókkal is együttműködik. A koalíció független, Izrael-párti diákszervezeteket tömörít, amelyeket a CAMERA programozási és oktatási anyagok finanszírozásával támogat. A CAMERA mindkét programon keresztül több mint 80 egyetemen tevékenykedik.

A CAMERA on Campus stratégiáját kettősnek írta le: 1) a diákok felvilágosítása az aktuális kérdésekről; és 2) válaszlépés az Izrael-ellenes támadásokra. Ez a második az, ahol leginkább képviseli anyaszervezetét, a CAMERA-t, amely az 1980-as évek eleji alapítása óta hírnevet szerzett a médiában Izraelről megjelenő hamis vagy torz beszámolók tényeken alapuló cáfolatával.

„Azt mondanám, hogy ez a fő fókuszunk. Nincs más szervezet, amely az egyetemi újságokra összpontosítana” – mondta Rosenschein. A csoport ösztöndíjasai a pontatlan cikkekre saját, gondosan kutatott cikkekkel válaszolnak, „hogy az általános diákság valójában egy másik nézőpontot és egy tényszerűbb beszámolót olvashasson”.

A CAMERA on Campus Fellows részt vesznek az Izrael-ellenes felszólalók rendezvényein is, és kérdésekkel szembesítik őket. „Ez nem könnyű, mert sok ilyen rendezvényen a résztvevők többsége a szónok támogatója. Az ösztöndíjasok ezután írni fognak ezekről az eseményekről, ’tényellenőrzést végeznek és cáfolják a szónok által terjesztett hamis állításokat, néha leleplezik az eseményen megosztott antiszemita retorikát’” – mondta Rosenschein.

Koalíciók építése befolyásos diákcsoportokkal

Az MTF, amelyet 2015-ben Miriam és Sheldon Adelson alapított, hogy ellensúlyozza az amerikai egyetemeken egyre növekvő BDS-mozgalmat, a koalícióépítésre összpontosít.

„Az egyetlen módja annak, hogy valóban remélhetjük, hogy bármit is megváltoztathatunk az egyetemen, ha koalíciókat építünk befolyásos diákcsoportokkal és a diákönkormányzat tagjaival” – mondta Brog a JNS-nek.

Brog, aki régóta Izrael-párti aktivista és a Christians United for Israel (CUFI) korábbi ügyvezető igazgatója, azt mondta, hogy az egykor bevált módszerek már nem működnek, és az általa „egyre inkább elszigetelt politikai környezetnek” nevezett környezetet okolja, mivel „az emberek valójában csak azokkal barátkoznak, akik osztják politikai világnézetüket, és olyan médiát és közösségi médiát fogyasztanak, amely megerősíti világnézetüket”.

Az egyetemen az alapértelmezett politikai világnézet a szélsőbaloldali, és ebben a világnézetben Izrael egyenesen a negatív oldalon áll – mondta.

Ha Izrael-ellenességről van szó, a Demokrata pártban nagy a csend

A Demokrata Pártot mozgató progresszív baloldali erőket nem tudja, és úgy tűnik, nem is akarja megállítani a pártvezetés.

Szervezete úgy találta, hogy a leghatékonyabb eszköz arra, hogy az embereket kizökkentsék politikai komfortzónájukból, egy izraeli utazás. Az utazás nem elsősorban a zsidó diákoknak szól. A csoport az egyetemi vezetőket hozza el, azokat, „akik befolyásolják a politikai vita irányát az egyetemen”. (Brog elmondta, hogy általában 20 ilyen vezető van egy-egy iskolában).

„A különbség az Izrael-ellenes narratíva, amivel etették őket, és a valóság között, még egy rossz utazás során is, átalakító hatású.”

„Ha egy olyan buszra ültetjük őket, ahol valóban látják Izraelt, és izraeliektől és palesztinoktól hallanak, nos, akkor olyasvalaminek lesznek kitéve, aminek korábban soha nem voltak kitéve, és valószínűleg soha nem is lettek volna kitéve” – mondta.

Brog szerint az utazások a koalícióépítés leghatékonyabb módja is. Az egyetemi vezetőket az utazásra Izrael-párti diákok kísérik el ugyanabból az iskolából, akik az utazás során kapcsolatokat építenek velük, és ezeket a kapcsolatokat a visszatérés után is ápolják.

Az MTF finanszírozza a vezetői vacsorákat és az érdekérvényesítő képzést is, hogy „javítsa az Izrael-párti aktivisták minőségét és mennyiségét az egyetemen”. Brog elmondta, hogy meglepően sok diák mondta neki, hogy az érdekvédelmi képzésen keresztül kapcsolódott be az Izrael-párti aktivizmusba.

Egy másik csoport, amely az elmúlt években aktívvá vált az egyetemen, az Izraeli-Amerikai Tanács (IAC), amely az Amerikában élő első és második generációs izraeliek szervezete. A 2007-ben alapított IAC 2012-ben vált aktívvá az egyetemeken a Mishelanu nevű egyetemi programjával, amely az izraeli kultúrára összpontosított. A Mishelanu 2020-ban bevezette az Activism Ambassadors ösztöndíjat, amely politikai kérdésekre összpontosított.

Justin Feldman, a Mishelanu országos aktivizmus-menedzsere elmondta, hogy a program már közel 100 főiskolán van jelen. Fő célja, hogy meggyőzze az Izrael-párti diákokat, hogy nagyobb mértékben vegyenek részt a diákönkormányzatban, abban a reményben, hogy egy zsidó- és Izrael-barát egyetemi környezetet teremthetnek.

A Mishelanu arra is összpontosít, amit Feldman az Izrael-oktatás személyre szabott megközelítésének nevez.

„Általában azt tapasztaljuk, hogy a diákok különböző háttérrel rendelkeznek az Izraelről és a Közel-Keletről szóló oktatásban” – mondta, megjegyezve, hogy egy diák lehet, hogy jól ismeri Izrael sokszínűségét, de például keveset tud a Knesszet belső működéséről.

„Ezért állítottunk össze személyre szabott, személyre szabott Izrael-oktatási csomagokat – anyagokat, forrásokat, könyveket, adatlapokat, filmeket és egyéb oktatási forrásokat – minden diák számára az általuk választott témák alapján.”

A Mishelanu-t nagykövetek képviselik az egyetemen. Ők ösztöndíjat kapnak, és félévenként legalább két rendezvényt kell tartaniuk, valamint egy közösségi médiakampányt vagy személyes rendezvényt egy általuk választott, az antiszemitizmussal vagy Izraellel kapcsolatos témában. A Mishelanu az izraeli-amerikai diákokra összpontosított (bár azóta már amerikai zsidó és keresztény diákokra is kiterjedt). Feldman elmondta, hogy a 2020-21-es évben az IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) antiszemitizmusra vonatkozó munkadefinícióját elfogadó 24 kampusz közül 12-t a Mishelanu aktivistái szorgalmaztak.

„Tehát az ezeket a határozatokat elfogadó diákok körülbelül fele izraeli-amerikai” – mondta Feldman, megjegyezve, hogy az amerikai zsidó származásúaknak csak körülbelül 10 százaléka izraeli-amerikai. „Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon erős, kiemelkedő teljesítmény.”

Agymosást végeznek a diákokon

Feldman, Brog és Rosenschein egyetértenek abban, hogy a fő Izrael-ellenes csoportok a Students for Justice in Palestine (SJP), egy palesztinbarát diákaktivista csoport és a Jewish Voice for Peace (JVP), egy BDS-párti, Izrael-ellenes csoport, amelynek célja az Izraelnek nyújtott amerikai zsidó támogatás gyengítése. A J Street U, bár azt állítja magáról, hogy Izrael-párti, szintén inkább ellenséges.

Rosenschein szerint a legnagyobb problémát az egyetemen a tantestület jelenti. „A professzorok egyértelműen a fő forrásai a cionizmus-ellenességnek, amit az egész egyetemen látunk terjedni. Ők végzik a diákok agymosását.”

Azt mondja, hogy a kari tanácsadók Izrael-ellenes szervezetek létrehozására bátorítják a diákokat, és megfélemlítik a diákokat a Közel-Kelet-tanulmányok órákon, ha más nézetet képviselnek.

„A professzorok hatalmas, évtizedek óta tartó problémát jelentenek, amely az utóbbi időben nyíltan kirobbant” – mondta Rosenschein.

A probléma kezelésére a CAMERA megalakította a CAMERA Oktatási Intézetet, amely felülvizsgálja a professzorok tanterveit, szükség esetén cáfolja azokat, és folyamatban van saját tantervek készítése is, amelyeket az iskoláknak kínál.

Feldman rövid távon az Izrael-ellenes diákokat is komoly problémának tartja, de egyetértett azzal, hogy a tantestület rosszabb irányba változik, és hosszú távon a professzorokban látja a legnagyobb problémát.

Brog másként vélekedik, hangsúlyozva, hogy az egyik fő probléma a mai egyetemeken a woke, progresszív világnézet. Szinte mindenki, aki progresszívan gondolkodik, magáévá teszi az Izrael-ellenes narratívát – mondta -, és „ez most hatalmas kihívást jelent számunkra, mert nem arról van szó, hogy megpróbálunk szembeszállni egy rossz professzorral vagy egy SJP-rendezvénnyel. Most egy egész politikai világnézet ellen kell fellépnünk”.

Miért ismételgetik Izrael-kritikusok a népirtás hazugságát?

„A saját oldaluk által kezdeményezett támadásokban megölt harcosok nem jelentenek népirtást. Az ilyen harcok következtében nem szándékosan megölt civil áldozatok sem népirtás áldozatai.”