Biden: „A kurv@ anyját, de hülye”.

Kínos közjáték tette emlékezetessé Joe Biden hétfő esti sajtótájékoztatóját a Fehér Házban, írja a CNN. Peter Doocy, a Fox News washingtoni tudósítója az esemény végén még bekiabált egy kérdést az elnöknek, hogy a növekvő infláció szerinte milyen hatást gyakorol az idei kongresszusi választásokra.

Biden először csak szarkasztikusan annyit mondott, hogy „Nagyszerű (eszköz), még egy kis infláció”, feltehetően arra utalva, hogy politikai ellenfelei ezzel akarják megfogni. Már ekkor is látszott, nincs tisztában azzal, hogy a mikrofon még be van kapcsolva, és ez akkor vált teljesen világossá, amikor hozzátette:

„A kurv@ anyját, de hülye”.

A Reuters hírügynökség szerint az incidens után nem sokkal Biden felhívta az újságírót, kvázi bocsánatot kérve azzal a mondattal, hogy ebben nem volt „semmi személyes, haver”.

Bidennek nem sikerült meghaladnia az Egyesült Államok politikai megosztottságát sem, még ha ez nem is elsősorban rajta múlt. Az utóbbi hónapokban pedig az elnök népszerűsége is megsínylette, hogy kevés jó hírt könyvelhetett el: első éve végén nem sokkal áll jobban a mutatóiban, mint Donald Trump, és az aktuális találgatások szerint a Demokrata Párt a törvényhozásban is sok helyet bukhat az idén novemberben esedékes félidős választásokon.

Íme a videó! A kínos mondat 1:12-nél hangzik el.

Biden calls Fox News reporter Peter Doocy a ‘stupid son of a bitch’ following inflation question

During an event on lowering prices for American families, President Biden was caught on a hot mic calling Fox News’ Peter Doocy ‘a stupid son of a bitch’ aft…

Frissítés: 

A CNN amerikai hírtelevízió szerint Biden elnök felhívta Doocy-t, és bocsánatot kért tőle a megjegyzésért, amelyet Doocy is megerősített a Fox News csatornának, elmondva, hogy az elnök a telefonban azt mondta neki: „személyesen semmi bajom nincs veled”.
Az eset után Joe Biden számos bírálatot kapott republikánus közszereplőktől. Charlie Kirk konzervatív kommentátor Twitter- üzenetében azt írta: „emlékszem még azokra az időkre, amikor [Donald] Trump valami hasonlót csinált, akkor egy hétig ez uralta a hírfolyamot, és végtelen számú, önmagukat felmagasztaló véleménycikkek és tárcák jelentek meg ‘az újságírók elleni értelmetlen támadásokról’ a publicisták tollából”.

Mások azonban védelmükbe vették az elnököt. Tommy Vietor politikai kommentátor azt írta a Twitteren: „nézzétek. mielőtt végtelen zsolozsmázásba és a kulturált hangvételhez történő visszatérés fontosságának hangsúlyozásába kezdenénk, nem lehetne, hogy őszintén elismerjük, hogy itt mindenki nyert? Biden kiereszthette a gőzt. A demokraták jót nevettek. Doocy végtelen hosszúságú élő adásban játszhatja el az áldozat szerepét. Senki sem kér bocsánatot. Nevessetek egyet, aztán haladjunk tovább!”.

Nem ez volt Biden elnök első esete a bekapcsolt mikrofonnal. 2010-ben, miután Barack Obama akkori elnök aláírta az egészségügy reformjáról szóló törvényt, Joe Biden akkori alelnök egy bekapcsolt mikrofon szerint azt súgta az elnök fülébe, hogy ez egy „kib@szott nagy jelentőségű megállapodás”.

Forrás: telex.hu, MTI