„Vigyázat felkavaró” figyelmeztetést helyezett el az 1984-en egy brit egyetem

George Orwell ikonikus regénye „sértő” és „nyugtalanító” lehet egyes diákok számára – áll a kurzus magyarázatában. 

Az Northamptoni Egyetem, Orwell szülőhazájában, Angliában, figyelmeztetést adott ki a könyvre, mivel a munkatársak szerint a könyv „explicit anyagot” tartalmaz, és egyes diákok „sértőnek és nyugtalanítónak” találhatják a művet – írja a Post Millennial.

A Daily Mail egy információszabadság-kérelem útján derítette ki, hogy az 1984 egyike annak a több könyvnek, amelyet „trigger warninggal” vagyis figyelmeztetéssel láttak el az egyetem azon diákjai számára, akik az „Identitás kialakítása” elnevezésű kurzust tanulják.

Ez a kurzus figyelmeztetéssel jár a hallgatóknak, hogy „kihívást jelentő kérdésekkel foglalkozik, amelyek az erőszakkal, a nemekkel, a szexualitással, az osztállyal, a faji hovatartozással, a visszaélésekkel, a szexuális visszaélésekkel, a politikai eszmékkel és a sértő nyelvezettel kapcsolatosak” – írja a Mail.

A listán még számtalan könyv szerepel.

Andrew Bridgen tory képviselő így nyilatkozott az esetről:

„Van némi irónia abban, hogy a diákokat figyelmeztetni kell, mielőtt elolvassák az 1984-et. Egyetemi kampuszaink gyorsan válnak disztópikus Nagy Testvér-zónákká, ahol a újbeszélt gyakorolják, hogy csökkentsék a nézetek skáláját, és töröljék azokat az előadókat, akik nem felelnek meg ennek.”

„Túl sokan közülünk – és ez sehol sem nyilvánul meg jobban, mint az egyetemeken” – folytatta – „szabadon lemondtak a jogainkról, hogy ehelyett alkalmazkodjanak egy homogenizált társadalomhoz, amelyet egy liberális elit irányít, amely „megvéd” minket az olyan eszméktől, amelyek szerintük túl szélsőségesek”.

Az egyetem hivatalos választ küldött a Mailnek, amelyben azt írták az egyetem hivatalos álláspontja nem tartalmazza a figyelmeztetések elhelyezését, viszont

„Tisztában vagyunk azzal, hogy egyes szövegek kihívást jelenthetnek egyes hallgatók számára” – jelentette ki az egyetem szóvivője – „és ezt figyelembe vettük a kurzusaink kialakításakor”.

Véleménydiktatúra — hogyan váltak az amerikai elit egyetemek vitamentes övezetté?

Az amerikai elit egyetemeken már nem az igazság keresése zajlik, hanem „harc a fasizmus ellen.”