Újabb amerikai államban tiltják be hamarosan az abortuszt

Kristi Noem dél-dakotai kormányzó pénteken ismertette az abortusz betiltására irányuló javaslatát.

A kormányzó már hetek óta ismertette a jogszabályt, amelyet a dél-dakotai törvényhozást uraló republikánus képviselőtársai lelkesen fogadtak. A törvény megtiltaná az abortuszt, attól a ponttól kezdve, hogy az egészségügyi szakemberek észlelik a magzat szívműködését, ami általában a hatodik hét körül történik.

Az amerikai bíróságok néhány államban már megakadályozták, hogy hasonló korlátozásokat vezessenek be, de texasi törvényt eddig részben azért hagyták érvényben, mert az a végrehajtást a magánszemélyekre bízza. A konzervatív vezetésű Legfelsőbb Bíróság decemberben visszaadta a texasi abortusztilalom miatt indított pert a szövetségi fellebbviteli bíróságnak, amely már kétszer is engedélyezte a törvény hatályban maradását.

Az új törvény legalább 10 ezer dolláros büntetéssel sújtaná azokat, akik segítenek másoknak abortuszhoz jutni, a jogi költségeken és más lehetséges kártérítéseken felül. A törvény nem tesz kivételt a nemi erőszak vagy vérfertőzés esetére sem.

„Ilyen egyszerű lenne, hogy mi dönthetjük el, melyik gyerek születhessen meg és melyik nem?” – életpárti aktivista a Neokohnnak

„Megteszek mindent annak érdekében, hogy mások ne essenek ugyanebbe a hibába” – nyilatkozta lapunknak a 40 Nap Az Életért életpárti kezdeményezés magyarországi főszervezője. Interjú.