Brutális támadást hajtott végre az Iszlám Állam Irakban, halottak

Legalább tizenegy iraki katona vesztette életét péntekre virradóan a kelet-iraki Dijála tartományban, amikor fegyveresek ütöttek rajta a támaszpontjukon. Katonai források az Iszlám Állam terrorszervezetet gyanúsítják az elkövetéssel.

Mohammed al-Azi, a dijálai fegyveres erők parancsnoka újságíróknak azt mondta, hogy a Bagdadtól alig 57 kilométerre északkeletre lévő bázist az Iszlám Állam dzsihadistái rohanták le, és a halottak között magas rangú tisztek is vannak. Hozzátette, hogy a terroristák azért tudtak behatolni a támaszpontra, mert az őrök az épületbe húzódtak vissza a hideg miatt.

A pénteki rajtaütés volt hónapok óta a legsúlyosabb, iraki katonák ellen elkövetett akció.

Októberben a dzsihadisták az egyik, zömében síita muszlimok lakta falu ellen hajtottak végre támadást Dijálában, és 11 civillel végeztek. Hivatalos források szerint a mészárlást azért követték el, mert korábban több falusit váltságdíj reményében elraboltak, ám a követeléseiket nem teljesítették.

Irakból 2017 végén űzték ki az Iszlám Államot, de a szervezet több fegyverese menedéket talált az ország nehezen megközelíthető peremvidékein, köztük az Iránnal határos Dijála térségében is.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Pesmerga tábornok: Mi sokak helyett harcolunk az Iszlám Állammal, az európaiak helyett is

A nemzetközi politikusok hiába jelentették be, hogy a terrorszervezetet sikerült felszámolni, csupán Irakban most is négyezer Iszlám Állam-harcos van.