Az orosz parlament elnöke vitára bocsátaná a Donbász függetlenségének elismerését

Vjacseszlav Volodin, az orosz Szövetségi Gyűlés alsóházának, az Állami Dumának az elnöke arról beszélt a parlamenti testületben, hogy folytassanak vitát a donbászi régió függetlenségének elismeréséről és Ukrajnától való elszakadásáról – írja a The Jerusalem Post.

Az orosz parlament a jövő héten konzultációkat tart egy olyan elképzelésről, amellyel Vlagyimir Putyin elnökhöz fordulnának, hogy ismerje el független államként a két kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár régiót.

Vjacseszlav Volodin, az állami duma, a parlament alsóházának elnöke a bejelentést az orosz és amerikai külügyminiszter közötti később pénteken Genfben folytatott tárgyalások előtt tette.

Az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság és a kelet-ukrajnai Donbászban lévő Luhanszki Népköztársaság hivatalos elismerése az egyik lehetséges lépés, amellyel Putyin élhet, ha nem sikerül elérnie a Nyugattól kért biztonsági garanciákat.

Volodin elmondta, hogy a kormányzó, Putyin-párti Egységes Oroszország párt aggódik a két szakadár területen élő oroszok biztonsága miatt (Moszkva 2014 óta több mint 600 ezer orosz útlevelet adott ki az ott élőknek).

„A vizsgálatunkra benyújtott kérdés nagyon komoly és felelősségteljes”

– mondta Volodin.

„Látjuk, hogy Zelenszkij (ukrán) elnök figyelmen kívül hagyja a minszki (béke)megállapodásokat. A NATO meg akarja szállni Ukrajnát. Mindkét dolog tragédiához vezethet. Nem szabad hagynunk, hogy ez megtörténjen”

– állította Volodin.

Zelenszkij többször is kijelentette, hogy nyitott az Oroszországgal való tárgyalásokra, a nyugati vezetők pedig többször világossá tették, hogy nincs közeljövőben kilátás Ukrajna NATO-csatlakozására.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Berlin és Moszkva kapcsolatának Ukrajna és a balti államok ihatják meg a levét

Bármi is történik a következő hetekben Ukrajnában, az hosszú távon kihatással lesz egész Európa biztonságára nézve.