Lengyelország új követet nevez ki a zsidó közösséggel való kapcsolattartásra

Lengyelország a következő napokban új, a zsidó kapcsolatokért felelős követet fog kinevezni, miután a múlt héten kirúgta korábbi megbízottját, aki kritizálta az ország holokausztról szóló törvényét — jelenti a brit Jewish News-ra hivatkozva az Arutz7.

Jaroslaw Nowakot, a zsidó diaszpórával való kapcsolattartásért felelős megbízottat a Jewish Newsnak adott interjúban idézték, aki a 2018-as törvényről, amely szabályozza, hogy mit lehet mondani Lengyelország holokausztban játszott szerepéről, azt mondta, hogy „ez az egyik legostobább módosítás, amit valaha bármilyen törvényben tettek”. Nowak kritizálta Lengyelország álláspontját a holokauszt túlélőinek és örököseiknek nyújtott vagyoni kárpótlással kapcsolatban is.

Napokkal később Lukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő a Twitteren közölte, hogy Zbigniew Rau külügyminiszter kirúgta Nowakot.

Az Amerikai Zsidó Bizottság közép-európai műveleti igazgatója, Sebastian Rejak szerint Nowak leváltását a következő napokban jelenthetik be.

„Remélem, és talán ez több mint remény, hogy a pozíciót megtartják, és a következő napokban megtudjuk, ki lesz az utód” – mondta Rejak a Jewish News Podcastnak.

Nowak kirúgását számos ország zsidó vezetője bírálta, akik a pozíció létrehozásában azt látták, hogy Lengyelország pozitív lépést tett a helyes irányba.

Ruth Deech bárónő, brit parlament felsőházának tagja, aki szintén nyilatkozott a Jewish News podcastjében, pesszimista volt azzal kapcsolatban, hogy Nowak utódja ugyanolyan erős szószólója lesz a zsidó közösség számára fontos kérdéseknek. Hozzátette, attól tart, hogy valaki olyan lesz, aki „félénk és nem megy szembe a lengyel kormánnyal”.

„Összességében Lengyelország jelenleg nagy bajban van az Európai Unióval, az igazságszolgáltatás függetlenségének, a sajtószabadságnak és a nők jogainak visszaszorításával kapcsolatban” – mondta Deech, akinek családtagjaitól elkobozták a lengyelországi vagyonát, és aki igyekezett javítani Lengyelország és a zsidó közösség kapcsolatát.

„Egy félelmet nem ismerő [követ] ebben a pozícióban egy kis fényt jelentett volna a sötétségben” – fogalmazott Deech.

A lengyel parlament elfogadta a holokauszttal kapcsolatos anti-restitúciós törvényt

Andrzej Duda lengyel elnöknek most 21 napja van arra, hogy aláírja a törvényt, vagy megvétózza azt, miközben Lapid külügyminiszter elítéli a méltatlan jogszabályt.