Késsel megöltek egy francia nőt Marokkóban, terrorizmus gyanújával indult vizsgálat

Késsel megöltek egy idős francia nőt Marokkóban, a terrorista bűncselekményekre szakosodott francia ügyészség vizsgálatot indított az ügyben – közölte szerdán a párizsi belügyminisztérium.

A 79 éves francia turistát a marokkói Tiznit város piacán gyilkolták meg január 15-én. A 31 éves feltételezett elkövetőt még aznap elfogták a közeli Agadirban.

A tárca tájékoztatása szerint a marokkói vádhatóság szintén terrorizmus gyanújával indított vizsgálatot.

Az észak-afrikai állam rendőrsége szerint a gyanúsított egy belga nőt is meg akart ölni Agadirban, áldozata meg is sebesült a támadásban.

A feltételezett tettesről mindazonáltal tudni lehet, hogy tavaly szeptemberben egy hónapra elmegyógyintézetbe utalták be.

A gyilkosságot követően Franciaország marokkói nagykövetsége a honlapján fokozott óvatosságra intette a turistákat.

Marokkót az utóbbi években elkerülte a dzsihadisták gerjesztette erőszakhullám. Legutóbb 2018 decemberében hajtottak ott végre terrortámadást, amikor is az Iszlám Állam terrorszervezet szélsőségesei lefejeztek két turistáskodó skandináv nőt azAtlasz-hegységben. Az elkövetőket elkapták és halálra ítélték, bár ilyen büntetést 1993 óta nem hajtottak végre.

A marokkói központi nyomozó hivatal (BCIJ) tavalyi jelentése szerint a helyi rendőrség 2002 óta több mint kétezer terrorsejtet számolt fel és mintegy 3500 gyanúsítottat vett őrizetbe terrorvádakkal.

Orbán antiszemitizmus elleni harcáról vitatkoznak az izraeli sajtóban

Kovács Zoltán szerint szó sincs róla, hogy a magyar kormány az Izraelnek nyújtott támogatását az antiszemitizmus „leplezésére” használná fel.