Franciaországban valószínűleg betiltják a fejkendőt sportolás közben

A francia szenátus megszavazta a fejkendő viselésének betiltását a sportversenyeken, azzal érvelve, hogy a semlegesség követelmény a játéktéren – írja az Arutz7.

A francia törvényhozás felsőháza kedden késő este megszavazta egy törvényjavaslat módosítását, amely előírja, hogy a „feltűnő vallási jelképek viselése tilos” a sportági szövetségek által szervezett eseményeken és versenyeken való részvételhez.

A szenátorok szövegükben egyértelműen leszögezték, hogy a módosítás célja „a fejkendő viselésének tiltása a sportversenyeken”. Hozzátették, hogy a fejkendő veszélyeztetheti a sportolók biztonságát is.

A módosítást 160 igen szavazattal, 143 nem ellenében fogadták el. A szenátus és az alsóház tagjaiból álló bizottságnak most össze kell ülnie, hogy kompromisszumot találjon a szövegről, mielőtt azt közzéteszik, vagyis a módosítás még törlésre kerülhet.

A szavazásra egy évvel azután került sor, hogy a francia parlament alsóházának törvényhozói jóváhagytak egy törvényjavaslatot, amely a mecsetek, iskolák és sportklubok felügyeletének megerősítésére irányul, hogy megvédjék Franciaországot a radikális iszlamistáktól és elősegítsék a francia értékek tiszteletét.

Franciaország 2011 áprilisában betiltotta a muszlim nikáb (teljes arcot borító fátyol) – a burka, vagyis a muszlim nők által viselt teljes testet takaró lepel – nyilvános viselését, biztonsági aggályokra hivatkozva. A fátylat viselő nők 150 eurós (190 dollár) bírsággal számolhatnak.

Franciaország volt az első európai ország, amely 2010-ben betiltotta a burka viselését.

Később egy belga parlamenti bizottság is megszavazta a burka betiltását. Olaszország hasonló törvénytervezetet dolgozott ki.

Dánia 2018-ban jóváhagyta az arcot eltakaró ruhadarabok, köztük az olyan iszlám fátylak, mint a nikáb vagy a burka, betiltását.

Ausztria 2019-ben vezette be a törvényt, amely betiltotta a fejkendőt az általános iskolákban. Az osztrák alkotmánybíróság azonban később megsemmisítette ezt a rendelkezést. Tavaly a svájci szavazók szűk többséggel támogatták a teljes arcot eltakaró kendő tilalmát nyilvános helyeken.

Antiszemitizmus miatt bezártak egy mecsetet Franciaországban

Ez már a harmadik mecset, amelyet néhány hónapon belül bezártak Franciaországban, ahol a 2015-ös merényletek óta a hatóságok figyelemmel kísérik az iszlamista retorikát.