Oroszország kifut az időből, hogy lerohanja Ukrajnát

Az elmúlt napokban az Ukrajnával szembeni orosz fenyegetés kézzelfoghatóbbá vált, miután az USA és a NATO-szövetségesek közötti tárgyalások kudarcba fulladtak, miközben az orosz hadsereg növeli jelenlétét a keleti határon.

Egy nagyszabású hacker támadás, amely megbénította az ukrán kormány honlapjait hozzájárult ahhoz, hogy Kijevben úgy érezzék, nem az a kérdés, hogy az oroszok betörnek-e, hanem az, hogy mikor.

Az orosz hadsereg a hétvégén bejelentette, hogy keleti parancsnoksága arra készül, hogy erőket vezényeljen nyugatra, ami arra utal, hogy az ukrán határ közelében lévő orosz erők erősítést kapnak egy katonai akció előtt.

Washington is figyelmeztetett az orosz tevékenységre, és Ned Price, külügyminisztériumi szóvivő azt állította, hogy a kormányzatnak olyan információi vannak, amelyek szerint Oroszország provokációkat tervez a határvidéken, amelyek célja egy széles körű katonai akció indoklása. Price szerint az orosz erők már a térségben vannak, és olyan akciók végrehajtására készülnek, amelyek ürügyet szolgáltatnának a Kremlnek a lépésre.

De a sikertelen tárgyalásokon és a téli időjárási viszonyokon kívül, amelyek kedveznének egy orosz katonai akciónak, van egy másik ok is, amiért Moszkva jóváhagyhat egy támadást a következő hónapokban, és amelynek kevésbé a Nyugattal folytatott nemzetközi tárgyalásokhoz, mint inkább a helyszíni körülményekhez van köze.

A Coffee or Die című amerikai veterán katonai kiadvány a múlt héten arról számolt be, hogy Ukrajna várhatóan áprilisban aktiválja első Neptun cirkálórakéta-hadosztályát. Ez egy olyan fejlett fegyver, amelyet Ukrajna maga gyárt, és amely az ukrán katonai rakétarendszer ékköve.

A Neptun cirkálórakéta hatótávolsága több száz kilométer. Az ukránok több tucat Neptun rakétaüteg telepítését tervezik országszerte, és remélik, hogy 2025-re három hadosztályuk lesz felelős e rakéták indításáért.

Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy Ukrajna jelentősen növeli majd elrettentő erejét. A cirkálórakéták alkalmasak arra, hogy bármilyen ukrajnai hadműveletet megelőzően csapást mérjenek a Fekete-tengeren lévő orosz hajókra, a légierő nyugat-oroszországi bázisaira és az orosz hadsereg állomáshelyeire. Ha egy egész hadosztálynyi Neptun rakétaindítót telepítenek, az teljesen megváltoztathatja Oroszország hadműveleti tervét, és az orosz légierőnek egyenként kellene kiiktatnia az indítóállásokat, ami kitenné a repülőgépeit az ukrán légvédelmi rakétáknak, és egész napokat emésztene fel az inváziós tervből.

Hiába akarják az ukránok nem adnak el nekik fegyvert a németek

Kijevben tárgyaló Annalena Baerbock német külügyminiszter kifejtette, hogy Berlin álláspontja változatlan, vagyis nem szállít fegyvereket Ukrajnának.

Az ukránok megértették ezt, és már megkezdték légvédelmi rendszerük átcsoportosítását, és felkészültek egy elhúzódó légi hadjáratra, amely értékes időbe és életekbe kerülne az oroszoknak.

Tavasszal, amikor a cirkálórakéták csatlakoznak az ukrán arzenálhoz, Ukrajna sokkal súlyosabb árat fizettethet az orosz megszállókkal.

Egy évvel ezelőtt, amikor Ukrajna tesztelte a rakétákat, az ország védelmi minisztériuma „az ukrán biztonság ígéretes irányának” nevezte azokat. Az ukrán védelmi minisztérium szerint elrettentő elemként szolgálhatnának egy invázióval szemben, mert nemcsak hajókat, hanem szárazföldi bázisokat is eltalálhatnak.

De félreértés ne essék – ha a katonai erőviszonyokról van szó, kétséges, hogy az ukrán hadsereg a jelenlegi formájában képes lenne megállítani vagy feltartóztatni egy orosz katonai inváziót. De minél inkább integrálja Ukrajna a saját gyártású fejlett fegyverrendszereket, vagy kapja azokat az Egyesült Államoktól vagy európai országoktól, annál inkább felszökik a Kreml által fizetendő potenciális költség egy invázió esetén. Moszkva tisztában van ezzel, és így egy idei téli orosz katonai akció még mindig reális lehetőség.

Forrás: Israel Hayom

Megtámadják-e az oroszok Ukrajnát? — Sz. Bíró Zoltánt kérdeztük

Az Oroszország-szakértő beszélt a Neokohnnak az ukrán-orosz feszültség hátteréről és a lehetséges forgatókönyvekről.