Magyar önkénteseken tesztelik az új izraeli koronavírus-vakcinát

Vakcina génmódosított vírussal, amely tüskefehérjéket növeszt a felszínén: a tervek szerint jobb lesz, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcinája, és akár booster-ként is alkalmazható lehet – írja Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész az Egészségkalauz.hu-n.

Izrael saját Covid-19 elleni vakcinát fejleszt, a kutatás és fejlesztés másfél éve folyik. Jelenleg az izraeli, BriLife nevű vakcina fázis 2b/3 vizsgálatai zajlanak. Európában elsőként Magyarország teszteli az oltóanyagot.

Az ezzel oltott személyek izomba szúrt injekció formájában kapják meg a koronavírus tüskefehérjés ruhájába öltözött vezikuláris stomatitis vírust. Ezután a koronavírus-tüskefehérjék serkentik tovább az immunrendszert, amik az immunválaszt is kiváltják.

A géntechnológiailag módosított vírusok szervezetbe juttatása viszonylag új keletűnek számít. 2019-ben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Ervebo néven engedélyezett egy olyan, ebola elleni oltást, aminek alapja a gyengített és módosított vezikuláris stomatitis vírus.

Az EMA álláspontja szerint a vírusnak vagy nincs, vagy mindössze csak kis hatása van az emberi szervezetre.

Az izraeli BriLife koronavírus-vakcina első klinikai fázisának vizsgálatai még tavaly november 16-án zárultak le, mintegy 240 fő bevonásával.

Ez alapján megállapítható, hogy az antitestszintek magasak, és nem maradnak el az mRNS-vakcináknál, így a Pfizernél vagy a Modernánál tapasztaltaktól.

A BriLife vakcinát gyártó, tőzsdén is jegyzett NRx Pharmaceuticals már 2021. december 9-én bejelentette, hogy a tesztelések terén együttműködik Magyarországgal, így hamarosan önkéntes magyarok is megkaphatják a kísérleti izraeli oltóanyagot.

Saját vakcinát fejleszt az amerikai hadsereg, nem fog hasonlítani az eddigiekre

Minden jelenlegi, sőt jövőbeli variánssal leszámol. Megunták a gyógyszercégek bénázását, saját fejlesztésbe kezdtek