Öngyilkos osztagot hoznak létre a tálibok az afgán sereg részeként

A tálibok öngyilkos merénylőkből álló zászlóaljat állítanak fel, amely az új afganisztáni nemzeti hadseregben fog szolgálni.

Zabihullah Mudzsahid, a csoport szóvivője órákkal azután jelentette be az öngyilkos merénylőkből álló különleges egység terveit, hogy a védelmi minisztérium közölte, hogy 100 000 harcosból álló nemzeti hadsereget állítanak fel – számolt be az Independent.

„A mi mudzsahedinjeink, akik mártírbrigádok, szintén a hadsereg részei lesznek, de ők különleges erők lesznek” – mondta Mudzsahed a Szabad Európa Rádiónak. „Ezek az erők a védelmi minisztérium irányítása alatt állnak majd, és különleges műveletekre fogják használni őket”.

A minisztérium belsejéből készült fényképen egy íróasztal fölött egy tábla látható, amelyen az áll: „A mártíromsági brigádok hivatala”.

Az öngyilkos merényleteket iszlámellenesnek tartották az előző, 2001-ben véget ért tálib kormányzat alatt, de a mostani vezetés ezt visszafordította.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A barbárok ébredése — jön a tálib rémuralom?

A nyugati médiára felkészült tálibok azt nyilatkozták az AP-nek, hogy nyitott és „befogadó iszlamista kormányt” alakítanak. Azonban mind az afgánok jelentős része, mind a távolból figyelő nemzetközi közösség attól tart, hogy újra létrejön az a tálib iszlamista emirátus, amelynek emléke még mindig kísérti azokat, akik átélték. Hajdú Tímea írása.