Hitler már a lövészárokban is a zsidókat szidta

Kiadták annak a német katonának a memoárját, aki az első világháborúban együtt harcolt a fiatal Adolf Hitlerrel, és bepillantást nyert annak az embernek a gondolkozásába, aki aztán a történelem egyik legkegyetlenebb diktátora lett. 

Hans Mend az első világháború alatt végig a későbbi náci diktátor mellett szolgált, és 1931-ben német nyelven írt emlékiratot.

A Hitlerrel szolgáltam a lövészárkokban című könyvet most februárban adják ki először angolul – írja a Daily Mail.

A könyvből kiderül, hogy Hitler hogyan idegenítette el néhány bajtársát azzal, hogy a katonák közötti heves viták során antiszemita nézeteinek adott hangot, miközben Franciaországban és Belgiumban szolgáltak.

Az egyik eszmecserében, amely előrevetítette, hogy mi fog következni, azt szónokolta, hogy ha hatalomra kerül, „megszabadítja a germán fajt a zsidó parazitáktól”.

Egy másikban a heves beszélgetés – szintén a zsidókról – majdnem verekedésbe torkollott.

Hitler és Mend együtt szolgáltak a 16. bajor tartalékos gyalogezredben. Mindkét férfi futár volt, ami azt jelentette, hogy a német fronton lévő egységek közötti üzenetszállítás veszélyes feladatát látták el.

A List-ezred tagjaként Hitler – aki tizedesi rangig jutott – és Mend nagy összecsapásokban harcolt, többek között az 1914-es első ypres-i csatában és az 1916-os somme-i csatában. Mivel osztrák volt, Hitlernek külön engedélyre volt szüksége ahhoz, hogy a német egységben szolgálhasson.

A somme-i csatában Hitler a bal combján sebesült meg, amikor egy gránát felrobbant az árok bejárata mellett. Közel két hónapra kórházba küldték lábadozni, majd követelte, hogy küldjék vissza a frontra. Visszatérése után egy mustárgáztámadás következtében átmenetileg megvakult.

A katonák rendszeresen veszekedtek a politikáról, és Hitler gyakran szidalmazta a zsidó bankárokat, és Mend leírja, hogy egy alkalommal azt mondta, hogy „ha ő lenne hatalmon”, akkor „megszabadítaná a germán fajt a zsidó parazitáktól, és Palesztinába küldené ezeket a fajszennyezőket és népkizsákmányolókat”.

Mend maga is osztani látszott Hitler antiszemita nézeteit, elmesélte, hogyan mondta neki, hogy „igaza van”, amikor a leendő diktátor ismét a gazdag zsidókra panaszkodott.

Később könyvében Mend felidézi, hogy az ezred egyik zsidó tagja „egyáltalán nem tudta elviselni Hitlert”.

A rasszizmusa mellett egy másik incidens is bizonyítja Hitler dermesztő közömbösségét a borzalmakkal szemben. Mend felidézi, hogy miután egy angol repülőgép lezuhant a közelükben, mindkét pilóta „szörnyű látványt” nyújtott, amit „soha nem fog elfelejteni”. De azt mondta, hogy a szemtanúk közül „csak Adolf Hitler volt érdektelen”, és Mend nem értette, hogy maradhat olyan közönyös a halál szörnyű látványára.

Borítókép: Bundesarchiv

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Miért nem szállta meg Hitler Svájcot?

A nácik kidolgozták a a Tannenbaum hadműveletet („Fenyőfa”), a Svájc elleni tervezett német inváziót, azonban mégsem valósították meg. De vajon mi volt ennek az oka?