Bye-bye Boris? — egy lezárás alatti parti miatt követelik a lemondását

A kabinet miniszterei támogatásukról biztosították Boris Johnsont, akit többen lemondásra szólította fel, miután beismerte, hogy részt vett egy buliban, miközben az ország le volt zárva.

A skót toryk vezetője, Douglas Ross és más magas rangú háttéremberek a brit miniszterelnök lemondását sürgették – írja a BBC News.

A kabinet miniszterei azonban arra ösztönözték a képviselőket, hogy várják meg a miniszterelnöki rezidencián állítólagosan elkövetett Covid-szabályszegés ügyében indított vizsgálat eredményét.

Jacob Rees-Mogg, az alsóház vezetője pedig „könnyűvérűnek” nevezte Rosst.

Ross levélben fordult a tory vezetési versenyeket felügyelő 1922-es bizottsághoz, amelyben közölte, hogy nem bízik a miniszterelnökben.

Ha a párt képviselői közül legalább 54-en így tesznek, akkor Johnson ellen bizalmi szavazásra kerülhet sor – ha pedig veszít, akkor vezetőségi versenyre kerül sor. Az 1922-es bizottság elnöke, Sir Graham Brady nem árulja el, hogy hány levél érkezett, amíg nem érik el a küszöböt.

Brandon Lewis észak-írországi miniszter a BBC reggeli műsorában elmondta, hogy „abszolút” támogatja Johnsont, és hozzátette: „Hagyni kell, hogy ezek a vizsgálatok a teljes részletekre és a teljes tényállásra kiterjedjenek”.

Johnson szerdán a miniszterelnöki kérdések órájában elismerte, hogy 2020. május 20-án mintegy 25 percre csatlakozott kollégáihoz a Downing Street kertjében egy italra, hogy megköszönje nekik a világjárvány idején végzett kemény munkájukat, de „hallgatólagosan azt hitte, hogy ez egy munkahelyi esemény”.

Bocsánatot kért az esemény kezeléséért, mondván, hogy megérti az emberek „dühét”.

Johnson nyilatkozata és bocsánatkérése vegyes visszhangot váltott ki a konzervatívok körében.

William Wragg, egy befolyásos szakbizottság elnökeként tevékenykedő képviselő „tarthatatlannak” nevezte a miniszterelnök álláspontját.

Elnézést kért a brit kormányfő a zárlat idején rendezett partiért

Vállalja a teljes felelősséget a történtekért, de nem tett egyenes utalást arra, hogy elmarasztaló vizsgálati jelentés esetén távozik-e hivatalából.