Kína lépne Amerika helyére az Öböl-menti térségben?

Rendhagyó találkozóra hívta fel a figyelmet nemrég az Axios cikkében: Szaud-Arábia, Kuvait, Omán és Bahrein külügyminiszterei mellett az Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkára is Kínába utazott a héten, hogy a kereskedelmi és biztonsági együttműködés bővítéséről tárgyaljanak.

Az Axios szerint a látogatás fontos jele annak a törekvésnek, amivel Kína igyekszik befolyását megnövelni a Közel-Keleten. A lap azt írja, Peking számára az öbölmenti térség kiemelt szerepet játszhat a régió energiapolitikai és növekvő geopolitikai jelentősége miatt.

Mindeközben az Amerikai Egyesült Államok egyre inkább visszahúzódni látszik a régióból, és az öbölmenti államok vezetői is jól látják ezt.

A lap szerint a közelmúltban több amerikai tisztségviselő is hangot adott annak a félelmének, hogy Amerika helyére lassan Kína léphet be a régióban. Tavaly novemberben például a Wall Street Journal számolt be arról, hogy Biden kormánya attól tart, Kína titkos katonai létesítmény építésén dolgozik az Egyesül Arab Emírségek egyik kikötőjében.

A kapcsolatok erősödésére utalhat Szaúd-Arábia és Kína külügyminisztereinek hétfői találkozója is, ahol a felek hangsúlyozták stratégiai együttműködésük jelentőségét, és egy új közös bizottság felállítását is bejelentették. Beszámolók szerint a szaúdi és kínai vezetők Irán, Jemen és Afganisztán ügyében kiemelt párbeszédet folytatnak.

A folyamatokra adott válaszul az amerikai kormány egyik tisztségviselője próbálta lekicsinyíteni az öbölmenti vezetők kínai látogatásának jelentőségét – hangsúlyozva, hogy minden államnak joga van saját érdekei alapján döntéseket hozni. Továbbá leszögezte az Axiosnak, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett marad a régióban lévő partnerei felé.

Mindeközben Hosszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter várhatóan szintén Kínába utazik a napokban. A perzsa külügyminisztérium szerint a felek arról a 25 éves együttműködési tervről fognak tárgyalni, amit tavaly írtak alá az ázsiai szuperhatalommal.

Tényleg békülne Izraellel Erdoğan?

Miközben az arab országok pénzügyi és egyéb megállapodásokat kötnek Izraellel, Törökország elszigetelődött a régióban, és elveszíti exportpiacát.