Továbbra is Mohamed a legnépszerűbb fiúnév Izraelben

Az izraeli központi statisztikai hivatal legfrissebb, december 20-án közzétett jelentéséből látható, melyek a legnagyobb népszerűségnek örvendő nevek Izraelben — írja a zsido.com.

Lior Zaltzman, a Kveller újságírója külön kiemelte, hogy a felsorolásban szereplő nevek egy része már évek óta versenyben van, azonban vannak meglepetést okozó nevek is.

Talán többeknek meglepetést okoz, de csakúgy, mint 2019-ben, Izraelben a legnépszerűbb név tavaly is a Mohamed volt, bár a statisztikai hivatal szerint az előző évben már kevesebb muzulmán kisfiú kapta ezt a nevet.

Jákob ősapánk kedvenc gyermekének, a színes köntösben járó Joszefnek a neve lett a második legnépszerűbb Izraelben, mely nemcsak a zsidó fiúk, de a muzulmán vallásúak körében is használatos.

A harmadik legnépszerűbb név az Ariel lett, melynek jelentése „Isten oroszlánja”. 2020-ban 1802 újszülöttet neveztek el így a szüleik, s miután ott ez egy uniszex névnek számít, 1223 kisfiú mellett 579 kislány is megkapta ezt a nevet. A tavalyi Arielek legyenek bár fiúk vagy lányok, mindegyike zsidó vallású.

Zsinórban az ötödik évben a Támár a legnépszerűbb név a lányok körében. Mózes első könyvében szereplő bibliai alak mellett a pálmafára és annak termésére is utal. Időnként Taminak rövidítik. A zsidó államban a híresebb Támárok közé tartozik Tamar Zandberg politikus, a Knesszet tagja, illetve Tamar Eisenman producer, dalszövegíró, énekes is. Tavaly 1116 kislány kapta ezt a nevet.

A Támár után a Maja került a második helyre, melynek jelentése „patak”, és gyakorlatilag szinte mindig bekerül a top 10-es listába. A név már csak azért is népszerű, mert például Hollywood izraeli csillaga, Gal Gadot is így nevezte el középső lányát.

A harmadik legnépszerűbb leánynév, az Abigail vagy Avigail, mely jelentése „apám öröme”, s nem mellesleg a zsoltáros király, Dávid feleségét is így hívták.

További nevekről a cikk folytatásában itt olvashatnak.

Már majdnem kilenc és félmillió izraeli van

2021-ben 184 ezer gyermek született Izraelben és mintegy 25 ezer bevándorlót fogadott a zsidó állam.