Több, mint száz dzsihadistát telepítettek haza családostól Szíriából Irakba

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet 111 tagját telepítették haza most családostól Szíriából Irakba, összesen 403 embert – közölték hétfőn iraki tisztségviselők.

2021 májusa óta így összesen már 339 olyan családot telepítettek haza a szíriai al-Hol táborból a Moszultól délre fekvő al-Dzsadaa táborba, amely a dzsihadista szervezethez kötődött. Az al-Dzsadaa maradt mára az egyetlen menekülttábor Irakban, leszámítva az észak-iraki Kurdisztánt, mert ott még 26 tábor van.

Az al-Dzsadaában mintegy 62 ezer ember él, körülbelül a felük iraki, és mintegy 10 ezer olyan család van közöttük, amelynek feje az Iszlám Állam külföldi harcosa volt.

A táborban olyan iraki családok is élnek – mintegy ezer – akik Szalaheddín, Ninive vagy Ramádi kormányzóságokban éltek, de az IÁ 2014-től 2017-ig tartó szíriai és iraki hódítása elől elmenekültek lakhelyükről, illetve sokan áldozatul estek a dzsihadisták kegyetlenkedéseinek. Éppen ezért heves visszatetszést vált ki az iraki belső menekültek körében a szíriai táborban eddig fogva tartott iraki dzsihadisták hazatelepítése.

Az iraki hatóságok december elején bejelentették, hogy be akarják zárni az al-Dzsadaát, de ebben azóta nem történt előrelépés. A hazatelepített iraki dzsihadisták visszatelepítése eredeti lakhelyükre Irakon belül hosszan tartó folyamat, mert a helyi lakosság sehol sem fogadja őket szívesen – jelentette az AFP francia hírügynökség.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet térhódítása körülbelül hatmillió irakit űzött el lakhelyéről, és közülük 1,2 millió még mindig nem tudott visszatérni otthonába.

Magyarország és Izrael együtt segíti a ghánai emberek helyben maradását

Az ghánai példa is mutatja: összefogással bármi sikerülhet! – írta Azbej Tristan Üldözött Keresztények Megsegítéséért és Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős államtitkár.