„Kibővített zsidókká” válhatnak az izraeli nemzsidók

Több százezer izraeli tartozik a népesség „egyéb” kategóriájába, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal azokra a személyekre használ, akik etnikailag nem minősülnek sem zsidóknak, sem araboknak — emlékeztet az ujkelet.live.

Az „egyéb” kategóriában lévők jogosultak az állampolgárságra Izrael visszatérési törvénye értelmében, de a halakha (vallási törvények) szerint nem zsidók. Más szóval, nem zsidó anyától születtek, de van legalább egy zsidó nagyszülőjük.

A túlnyomó többség orosz ajkú bevándorló, akik az 1990-es évek hatalmas alija-hulláma idején érkeztek Izraelbe, és utódaik.

Mivel a halakha szerint nem zsidók, az ebbe a kategóriába esők nem házasodhatnak törvényesen Izraelben, és nem temethetik el őket az ország zsidó temetőiben.

Azonban decemberben egy tanácsadó bizottság azt javasolta, hogy a hivatal módosítsa definícióját, és

hozza létre a „kibővített zsidó népesség” kategóriát, amely magában foglalja az összes izraelit, aki jogosult a visszatérés törvénye alapján állampolgárságra, függetlenül attól, hogy zsidónak számít-e a halakha szerint, vagy sem.

Az „egyéb” kategória megszüntetésére vonatkozó ajánlást két hete nyújtotta be a hivatal igazgatóságának egy bizottság, amelyet Elijahu Ben Mose, a Jeruzsálemi Héber Egyetem demográfusa és statisztikusa vezetett.

2020 végén 415 147 izraeli volt az „egyéb” kategóriába sorolva, akiknek 91,4%-a esetében a népesség-nyilvántartásban nem szerepelt vallás. A fennmaradó 8,6%-ot keresztény vallásúként regisztrálták.

A népesség-nyilvántartási adatok szerint az „egyéb” csoport 60,4%-a jogosult a visszatérési törvény alapján állampolgárságra; a többiek többsége a családegyesítés részeként vándorolt ki Izraelbe.

A teljes cikk itt olvasható.

Már majdnem kilenc és félmillió izraeli van

2021-ben 184 ezer gyermek született Izraelben és mintegy 25 ezer bevándorlót fogadott a zsidó állam.