Izraeli toplistás slágerek 2021

Izrael kulturális sokszínűsége idén is megmutatkozott az Apple Music éves zenei összesítőjén. Az izraeli toplistán évek óta egyre több az izraeli előadó képviselteti magát, idén pedig már nem is került első 10 közé külföldi sláger. Honnan indult a mizráchi (keleti) zene és kik Izrael idei kedvencei?

***

Mi valójában a mizráchi zene?

A mai izraeli popzene az egymástól távol élő és fejlődő zsidó közösségek kulturális keveredésén alapuló műfaj. A mizráchi zsidók különböző arab országokból, Törökországból, Marokkóból, Irakból és Jemenből érkeztek Izraelbe az állam megalapításakor, és mindegyik közösség hozta magával a saját zenei hagyományait. Saját hangszereiket is meghonosították, például a kánun és az oud pengetős hangszereket, illetve a darbuka dobot. Ebben az időben az izraeli könnyűzene egyeduralkodói az askenázi népesség miatt behozott populáris európai és egyéb nyugati zenék voltak.

Ezt a műfajt átdolgozva alakult ki a mizráchi zene, amely a pop alternatív, keleti stílusjegyekkel megfűszerezett lenyomata. A nyugati slágerek és sztárok népszerűsége szabadon beáramlott az országba, ahol fuzionált a mediterrán jegyekkel.

Az eurocentrikus izraeli zeneipar kezdetben összeférhetetlennek tartotta a keleties hangzásvilágot. A ‘90-es években fedezték fel újra, amikorra már sokat változott a közeg és új távlatokra volt szükség a nemzeti identitás kiépítésében. Azóta már napjaink leghallgatottabb és legkedveltebb önálló műfajává nőtte ki magát.

Az Apple Music toplistája

Ebben az évben a zsidó újév alkalmából augusztus végén az amerikai cég együttműködést is kötött Izrael legnépszerűbb zenészeivel és együtteseivel azért, hogy különleges ünnepi lejátszási listákat készítsenek és “visszatekintsünk az elmúlt évre, majd nézzünk az előttünk állóra”. Az Apple Music már 2016 óta van jelen az izraeli zenepiacon és minden évben nyilvánosságra hozza a legfrissebb toplistákat, amelyhez az adatokat 2021-ben a több mint 72 millió felhasználó termelte ki.

A világon mindenhol egyre nagyobb teret nyer a hazai termékekre való fókuszálás- legyen az fizikai vagy szellemi. Ezt a tendenciát egyértelműen kimutatta az izraeli toplista is, amelyen külföldi szerző nem jutott be az első 10 helyre, amellyel éles kontrasztot alkot a 2020-as listával. Az Apple Music idén azt a top 20-as listát is nyilvánosságra hozta, amely csak az izraeli előadók Izraelen belül hallgatott zenéit tartalmazza. Ezt a gesztust úgy kommentálta a cég, hogy “ez az egyik legnagyobb elköteleződése a kisebb előadók támogatására.”

Az Izraeli top 10-es lista 2021-ben az alábbi:

  1. Shkiot Adumot (שקיעות אדומות) – Eden Hasson
  2. Paskol Hayai (פסקול חיי) – Omer Adam
  3. Beit Meshugaim (בית משוגעים) – Ran Danker
  4. Resisim (רסיסים) – Raviv Kaner
  5. Gadal Li Ktzat Zakan (גדל לי קצת זק) – Eden Hason
  6. B’rechovot Shel Tel Aviv (ברחובות של תל אביב) – Eden Ben Zaken
  7. Rotze Shalom (רוצה שלום) – Raviv Kaner
  8. Efes Maamatz (אפס מאמץ) – Static, Ben El and Neta
  9. Haim Meusharim (חיים מאושרים) – Natan Goshen and Eden Ben Zaken
  10. Partzufim (פרצופים) – Omer Adam

Eden Hason diadala

A szefárd zsidó családból származó fiatal énekes 2017 óta aktív az izraeli zenei szférában. Már a légierő tagjaként is koncertezett az Izraeli Védelmi Erők szervezésében, majd miután betöltötte hadkötelezettségét 2018-ban, berobbant a zenepiacra is a Shemishehu Yaatzor Oti (שמישהו יעצור אותי) című albumával. Elmondása szerint a legtöbb szerelmi témájú dalát egy korábbi szakítása ihlette. A toplista első helyét foglalhatta el idén több évtizedes tapasztalatú és töretlen népszerűségű énekesek között, mint Static és Ben El,illetve Omer Adam.

עדן חסון – שקיעות אדומות | Eden Hason – Shkiot Adumot

בס”דעדן חסון מגיע לבריכת הסולטן ב-11 באוגוסט לכרטיסים – https://did.li/Pmkaa———————-שיר 9 אלבום 2.ייצוג בלעדי והזמנת הופעות: שרית הפקות בע”מ 04…

Az ismerős arc: Omer Adam

A 28 éves énekes az Egyesült Államokban született, de Izrael központi régiójában, Mishmar HaShiva-ban töltötte egész gyerekkorát. Először a Kokhav Nolad (Csillag Születik) tehetségkutató versenyben tűnt fel 2009-ben, azonban több sikeres versenyszámot maga mögött tudva diszkvalifikálták, mert kiderült, hogy nem érte el a 16 éves minimum korhatárt.

Bár a versenyt ott kellett hagynia, népes rajongótáborra tett szert és rögtön turnézni kezdett országszerte. Zenéjében elegyíti az orientális Közel-kelet műfajait a nyugati pop hangszereléssel, amellyel évek óta a heti, havi és éves rádiós toplisták szereplője és az elmúlt négy évben rekordot tartva szakadatlanul ő a leghallgatottabb izraeli előadó. 2019-ben a legnépszerűbb zenei producerként nemet mondott az Eurovíziós dalfesztivál szervezésében való részvételen, amiért az magába foglalt volna szombati munkanapot is.

עומר אדם – פרצופים (Prod. by Johnny Goldstein)

ל”פרצופים” בכל שירותי הסטרימינג: https://fanlink.to/OmerFacesמילים ולחן: דודי בר דוד, צליל קליפי וג׳וני גולדשטייןהפקה מוזיקלית: ג׳וני גולדשטייןאספרסו קצר הלי…

A hölgyek hangján – Eden Ben Zaken

Bár a 2013-as X-Faktor felfedezettjeként indította zenei karrierjét, Eden Ben Zaken legfőképpen 2017 után vált Izrael ikonikus, “bájos” hangú énekesévé. Eredményeit többek között az Izraeli Védelmi Erők által működtetett rádió (Galgalatz) közönségdíjával és az MTV “Legjobb európai előadója” díjával is elismerték. Sajátossága, hogy folytatta és alakította a “tipikus nő” fenoménjét az izraeli zeneiparban.

A femme fatale szerep addig sem volt betöltetlen, míg Ben Zaken népszerűsége növekedett. Elmondása szerint számos példakép járt előtte, akik lehetővé tették ízlésének alakulását, például Sarit Hadad mizrahi énekesnő, illetve Shiri Maimon R&B énekesnő. R&B és soul énekesként alakította karrierjét egészen a 2016-os Taamin li (תאמין לי) című albumáig, amellyel az orientálisabb mizráchi felé fordult. Ezzel hamarosan a műfaj nemzetközi toplistáira került.

עדן בן זקן – חיים שלי | Eden Ben Zaken – Haim Sheli

לרכישת האלבום החדש במהדורה מוגבלת באתר הרשמי בלבד: http://bit.ly/2XIJOG6_עדן בן זקן באינסטגרם: http://bit.ly/Eden_INSTAעדן בן זקן בפייסבוק: http://bit.ly/Ede…

Emlékszilánkok megéneklője – Raviv Kaner

Raviv Kaner már fiatal korától fogva szerepelt reklámokban és különböző apró mellékszerepekben. Zenei karrierje azonban egy 2019-es televíziós műsorban indult el, a “Következő Eurovíziós Sztár” című valóságshowban.

Az Izraeli Védelmi Erőknél szolgáló Raviv négy közeli barátját is elvesztette 2014-ben az Erős Szikla hadműveletben. Később mindegyikük arcképét a karjára tetováltatta azért, hogy “ez mindig emlékeztesse a háború valódi horrorára.” Debütáló lemeze a Rhotze Shalom (רוצה שלום) a fájdalmas emlékeinek feldolgozásából született. 2020-ban már szerepelt a toplistán, majd idén a Resisim (רסיסים) című szám is előkelő helyet kapott.

רביב כנר – רסיסים (קליפ רשמי) Raviv Kaner

כרטיסים להופעות:https://digistage.to/RavivShowרסיסים בחנויות הדיגיטליות: שמיעת השיר בספוטיפיי: https://spoti.fi/2DQnipTשמיעת השיר בדיזר: https://bit.ly/2WoNi…

Ran Danker a késői befutó

Az amerikai születésű Ran Danker kétéves korában költözött édesanyjával Izraelbe, Shikun Bavliba. Ő a 2021-es zenei toplista élének egyik olyan szereplője, aki nem valóságshow és tehetségkutató által vált ismertté. A lista többi tagja közül ő az egyik legidősebb 37 éves korával. Danker már középiskolásként is castingokra járt, így a hadkötelezettsége után jövedelmező modell és színész karriert futott be. Kezdetben gyerekműsorok szereplője és szinkronszínész volt.

Egyik legnépszerűbb főszerepe Zohar Strauss karaktere a Tágra nyílt szemek című 2009-es romantikus drámában. Korai zenei karrierje hézagos, ugyanis 2007 után csak 2018-ban és következőleg 2021-ben adott ki lemezt. Az idei slágere a Beit Meshugaim (בית משוגעים) összesen 8 hétig vezette a Galgalatz rádió toplistáját.

Íme, a jemenita hagyományt globális groove-vá alakító izraeli trió

A posztmodern pop túllép a bonyolult arab-zsidó kapcsolatokon a hazájukban.