A nácik által felhalmozott szabadkőműves gyűjtemény számtalan titkot rejt

A női szabadkőműves páholyoktól kezdve a zárt szertartásokon használt kottákig a nyugat-lengyelországi egyetemi könyvtárban őrzött leletanyag már több korábban nem ismert titkot is felfedett a társasággal kapcsolatban.

„Ez az egyik legnagyobb szabadkőműves archívum Európában” – mondta Iuliana Grazynska kurátor, aki most kezdett el dolgozni a több tucat doboznyi iraton, amelyeket még nem kategorizáltak megfelelően.

Bár a gyűjteményt évtizedekkel ezelőtt már elkezdték átnézni a kutatók Graynska szerint még mindig sok körülötte a rejtély – írja a Ynetnews.

A nácik által kezdetben megtűrt szabadkőművesek az 1930-as években a rezsim összeesküvés-elméletek tárgyává váltak, olyan liberális értelmiségieknek tekintették őket, akiknek titkos körei az ellenzék központjaivá válhattak. A páholyokat feloszlatták a nácik.

A gyűjteményt Heinrich Himmler, SS-főnök utasítására állították össze, és a nácik által lefoglalt európai szabadkőműves páholyok számos kisebb archívumából áll.

Az archívumban megtalálhatók a németországi és azon kívüli szabadkőműves páholyok nyomatai, beszédek másolatai és tagsági listái. Néhány dokumentumon még mindig náci bélyegzők vannak.

A háború alatt a szövetségesek bombázásának fokozódásával a gyűjteményt kimentették Németországból, és három részre bontották – kettőt a mai Lengyelországba, egyet pedig Csehországba vittek.

A lengyelországi Slawa Slaska városában maradt részt 1945-ben a lengyel hatóságok lefoglalták, míg a többit a Vörös Hadsereg vitte el.

Brit diplomaták, zsidók és a szabadkőművesek

A politikai örvény újra felszínre hozott népszerű mítoszokat a történelmi Magyarország feldarabolásáról. Pelle János írása.