Újabb részletek láttak napvilágot Anne Frank nem mindennapi életéről

Anne Frank és Eva Schloss nem mindennapi élete rajzolódik ki abból a dokumentumfilmből, melyet vasárnap este (21.10) tűz műsorára a Spektrum. A lányok családjukkal együtt Hollandiába menekültek a második világháború elől, itt ismerkedtek meg és kötöttek egy szempillantás alatt barátságot – írja a Blikk.

Ekkor még maguk sem gondolták, hogy életük különös módon összeforr. Az Eva Schlossal elhangzó interjúból megismerhetjük Eva és Anne rövid barátságának történetét, életüket a bujkálás idején és Anna apjának, Ottónak a gondolatait, miután Auschwitzot felszabadították és Anne naplója előkerült.

Eva az elsők között hallhatta, amint Otto részleteket olvas fel Anne naplójából – amit az apa sírás nélkül soha nem tudott megtenni.

Az írást Otto egyik alkalmazottja mentette meg, akinek elsápadva csak annyit mondott miután beleolvasott az írásba: „Miep, én nem ismertem a lányomat”

Eva Schloss – akinek anyja időközben összeházasodott Ottoval, és az ő nevelőapjává is vált – az édesanyjával közvetlen közelről figyelhette, hogyan válik a napló a világ egyik legtöbbet méltatott irodalmi alkotásává. Ő maga is aktívan részt vett az 1963-ban Otto által alapított Anne Frank Alapítvány munkájában, sőt 1989-ben ő alapította meg az Anne Frank Alapot az Egyesült Királyságban, melynek célja, hogy az Anne Frank Alapítvány üzenetét terjessze, azaz az előítélet és a gyűlölet elleni tiltakozást.

A Blikk eredeti teljes cikke itt olvasható.

Kinyomozzák végre, hogy ki okozhatta Anne Frank vesztét

Húszfős hitech nyomozó csapatot állítottak fel a tények feltárására, miután az árulást gyanító elméletek rendre zsákutcába vezettek.