Orosz nukleáris tengeralattjáró ütközött egy brit hadihajó szonárjának

Most derült ki, hogy az HMS Northumberland nevű brit hadihajó szonárjának egy orosz nukleáris vadász-tengeralattjáró nekiütközött 2020-ban, Skócia partjaitól több száz kilométerre Északra. 

Az esetre egy dokumentumfilmnek köszönhetően derült forgattak a baleset idején. A hírt akkor nem hozták nyilvánosságra, most viszont a sajtónak nyilatkozva a brit védelmi minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy valóban megtörtént az incidens – írja az Index a brit médiára hivatkozva.

Az orosz tengeralattjáró – amely nukleáris robbanófejjel felszerelt torpedókat is szállított – a hadihajó által vontatott szonárberendezésnek ütközött neki.

A hadihajót egyébként kifejezetten azért küldték ki Skócia partjaitól északra, hogy keresse meg a tengeralattjárót, amelyet a partoktól körülbelül 320 kilométerre észleltek a britek. Ehhez eresztették a vízre a szonárt, amelynek aztán nem sokkal később nekiütközött az orosz jármű. A berendezés ennek következtében teljesen tönkrement és még a hadihajóban is károk keletkeztek.

A brit haditengerészet egyik forrása a The Sun-nak azt nyilatkozta, hogy szerinte az oroszok nem direkt ütköztek neki a berendezésnek, mivel egy ilyen ütközés az ő járművükben is súlyos károkat okozhatott.

Orosz tengernagy: egy NATO-tengeralattjáróval ütközve süllyedt el a Kurszk tengeralattjáró

A Kurszk orosz tengeralattjáró pusztulását 2000-ben az okozta, hogy összeütközött egy NATO-tengeralattjáróval – állította egy nyugalmazott orosz tengernagy egy hétfőn nyilvánosságra hozott interjúban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.