Mindenki készüljön fel a Nagy Újraindításra

“Amire az elitünk törekszik, az az apokalipszis általi kényszerítés, ami átalakítja az általunk ismert szabad társadalmat”- írja a Specator World magazin szerkesztőségi vezércikkében. 

Üdvözöljük 2030-ban. Semmi sem lesz a tulajdonodban. És boldog leszel.” Ez nem George Orwell vagy Aldous Huxley idézete – szögezi le a cikk. Ezek a bevezető sorok a Világgazdasági Fórum által 2016-ban kiadott videóból származnak, amiben még ilyen mondatok vannak: “Amit csak akarsz, azt bérelni fogod… Jobb munkát kell végeznünk a menekültek befogadásában és integrálásában. A környezetszennyezőknek fizetniük kell majd a szén-dioxid-kibocsátásért.

A Spectator World leírja, hogy a 2016-os klipre azonnal ráugrottak az összeesküvés-elméletek hívei. Azonban a cikk szerint szó sincs összeesküvésről, hiszen a videóban hirdetett elvek azóta politikai szlogenek lettek.

A Facebook 2016-ban “félretájékoztatásnak” bélyegezte azt a feltevést, miszerint a politikusok egy húsmentes, menekültekkel teli, szén-dioxid-számláló technokrata zsarnokságot terveznek a magánélet nélküli jövőben – írja a cikk. A videó szerzője, a dán szocialista és környezetvédő Ida Auken kifejtette, hogy ez nem “egy álom a jövőről”, hanem “egy forgatókönyv, amely megmutatja, hová tarthatunk”.

“Ugorjunk előre négy évvel a Covid-19 kezdetére. “Tudósaink és kutatóink előbb-utóbb kifejlesztik a koronavírus elleni vakcinát” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Unió nem megválasztott vezetője 2020 májusában. “Az éghajlatváltozás ellen azonban nincs vakcina. Ezért Európának most be kell fektetnie a tiszta jövőbe”.” A mi válságunk az ő lehetőségük” – szögezi le a Spectator World.

A cikk felidézi, hogy nem sokkal von der Leyen beszéde után a Világgazdasági Fórum bemutatta a Nagy Újraindítás című dokumentumát, amely a Covid-korszak utáni globális rendszerre vonatkozó javaslatait tartalmazta.

Elektromosság plusz zöld hatalom: ez az új szocializmus

Németországban a zöld államhatalom fogja meghatározni, hogy mire lesz áram és mennyi: az áramszolgáltatás lesz a totális tervezés és ellenőrzés tökéletes eszköze.

A világjárvány ritka, de szűk lehetőséget jelent arra, hogy elgondolkodjunk, újragondoljuk és újraindítsuk világunkat” – mondta Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója, ügyvezető elnöke és a hozzá kapcsolódó könyv társszerzője.

“A The Great Reset című könyvében Schwab a kormányzat és a magántőke közötti nagyobb koordinációra szólít fel: technokráciára, nem a demokráciára. Az örökké tartó Covid-vészhelyzet megerősíti az örökké tartó klíma vészhelyzetet – és igazolja társadalmaink kényszerű átalakítását”

– állítja a cikk.

Spectator leírja, hogy a terv tartalmazza, hogy: “meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat”. Elvetendőnek ítélik például Adam Smith-t és Milton Friedmant. Kiemelten szerepel benne a “bolygóközpontú életmód” fontossága és hogy az élet minden szegletébe be kell engedni a technológiát, mert a Fórum szerint a “távolság az veszély”.

“Ez a távolság valójában a magánélet és a tulajdon, valamint az ezekre épülő liberális demokratikus államformák garanciája. A tolakodó megfigyelés, a kormány és az emberek közötti távolság eltörlése, valamint a játékra való ösztönzés (“társadalmi kreditpontok”) az totalitárius”

Egy másik tényre is rámutat a cikk: ami 2016-ban összeesküvés-elmélet volt az ma sok helyen kormányprogram.

“Novemberben a Bloomberg véleménycikkében az ellátási lánc válságára reagálva azt mondták az amerikaiaknak, hogy “vásároljanak kevesebbet” és “legyenek európaibbak”, különben szembe kell nézniük “környezetünk egyre gyorsuló romlásával és annak kockázatával, hogy a közeljövőben nem lesz semmijük, mert amijük van vagy víz alatt lesz és/vagy lángokban fog állni”.

“Ez az apokalipszis általi kényszerítés. A szabad társadalmak bürokratikus lopakodással történő átalakítása, a korporáció és a világvégéről szóló vészmadárkodás nagyobb veszélyt jelent az amerikai demokráciára, mint Kína vagy a klímaváltozás”

– zárja a cikk.

A teljes írás itt olvasható.

“Ellene kell állnunk az apokaliptikus környezetvédő vallásnak”– Michael Shellenberger a Neokohnnak

Az Apokalipszis Soha című könyv szerzője beszélt a Neokohnnak arról, hogy miért tekinti a klímaaktivizmust vallásnak, és miért nem érdemes könnyet ejteni, ha a brazil farmerek kivágják az amazonasi esőerdőket. Interjú.

Borítókép: Unsplash